Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για να μην οδηγηθούμε σε τραγέλαφο...

Marketing Sports Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2012 11:43
Για να μην οδηγηθούμε σε τραγέλαφο...

Πέρυσι το πρωτάθλημα ξεκίνησε μ' έναν τραγέλαφο. Η κυβέρνηση για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας άρχισε βιαστικά και πρόχειρα την επιχείρηση - κάθαρση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Εξυπηρετήθηκε επικοινωνιακά αλλά άφησε βαθιές πληγές στο πρωτάθλημα που άρχισε χωρίς να είναι γνωστές όλες οι ομάδες που θα συμμετείχαν. Φέτος ο ίδιος κίνδυνος για άλλους λόγους είναι υπαρκτός.

 

Οι οικονομική κρίση απειλεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στο σύνολο του αλλά και ορισμένες ομάδες ξεχωριστά. Επαινετή και άξια βαθιάς εκτίμησης η προσπάθεια του Θωμά Μαύρου να σώσει την ΑΕΚ. Τα προβλήματα που συναντά είναι τεράστια. Ο κίνδυνος να μην διακανονιστούν τα χρέη στην εφορία ήταν εξαιρετικά μεγάλος.

 

Η ΑΕΚ παίζει με τον χρόνο. Η πραγματικότητα μπορεί (ίσως) να αντιμετωπιστεί μόνο αν την αντικρίσεις κατάματα: τα εισιτήρια διαρκείας που μέχρι τώρα έχουν διακινηθεί είναι λιγότερα από όσα πέρυσι σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Κι ας είναι πολύ φθηνότερα. Κι ας είναι η ανάγκη πολύ μεγαλύτερη. Ο μέσος οπαδός που καλείται να γίνει αιμοδότης θέλει να το κάνει αλλά δεν μπορεί. Προφανώς έχει μετρήσει η κούραση κι η απογοήτευση από τις παρόμοιες προσπάθειες του πρόσφατου παρελθόντος. Ο κύριος λόγος όμως είναι η οικονομική αδυναμία.

 

Η ΠΑΕ ΑΕΚ ακόμα κι αν πήρε με τα χίλια ζόρια τη φορολογική ενημερότητα θα σκοντάφτει μόνιμα πάνω στο υπέρογκο χρέος που έχει και κάποια στιγμή θα πέσει. Τελευταία ελπίδα ο Δ. Βιντιάδης και ο Άγγλος επιχειρηματίας Χάρις, οι οποίοι διαφαίνεται ότι διαβλέπουν με κάποια προοπτική μια πιθανή επένδυσή του στη συγκεκριμένη ομάδα.

 

Η κατάσταση είναι ίδια, αν όχι χειρότερη σε ομάδες όπως ο ΟΦΗ, ο Άρης, η Κέρκυρα. Ελαφρώς καλύτερα αλλά πάντως προβληματικά είναι τα πράγματα στον Πανιώνιο. Εξόχως προβληματική η κατάσταση και στα Γιάννενα. Ευτυχώς ο ΠΑΟΚ φαίνεται να σώζεται οριστικά με την έλευση στα οικονομικά και διοικητικά της ομάδας του Ελληνορώσου επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

 

Με άλλα λόγια οι μισές απ' τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής κατάρρευσης. Κι όλα αυτά όταν με χτυπητή εξαίρεση τον Ολυμπιακό όλες μας όλες οι ομάδες συρρικνώνονται οικονομικά και - κατά συνέπεια - αγωνιστικά.

 

Η Πολιτεία στο πλαίσιο της δεινής οικονομικής κρίσης ψάχνει (και βρίσκει) τρόπους να αφαιρεί πόρους από τις ΠΑΕ. Το συνδρομητικό καν αναπροσαρμογή του κόστους στα νέα δεδομένα. Απέναντι στη κατάσταση που ήδη διαμορφώνεται η Σούπερ Λίγκα βρίσκεται με υπηρεσιακό προεδρείο και η ΕΠΟ αδυνατεί να πάρει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Κι όμως! Αν δεν υπάρξει τώρα ένα σχέδιο από τους άμεσα ενδιαφερόμενους για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την περιφρούρηση της αξιοπιστίας του προϊόντος τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

 

Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να εκπονήσουν σχέδιο σωτηρίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Βυθισμένες στη δίνη των προβλημάτων επιβίωσης, κυρίως οι μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες ΠΑΕ και χωρίς φυσικούς ηγέτες επικεφαλής, αδυνατούν χαρακτηριστικά να πάρουν μέρος στην επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδίου.

 

Πιθανολογώ ότι ο Ζήσης Βρύζας και ο Θωμάς Μαύρος και να είχαν την πρόθεση δεν έχουν τις αντικειμενικές δυνατότητες. Για τον Παναθηναϊκό, όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, ο Γιάννης Αλαφούζος εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται σε νέο ηγέτη της πράσινης ΠΑΕ. Το status που διαθέτει ως ιδιοκτήτης σημαντικών ΜΜΕ και μέλος μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας του επιτρέπει να πάρει ή να συμμετάσχει σε σχετικές πρωτοβουλίες. Θα είναι κρίμα για τον Παναθηναϊκό και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να εκφυλίσει τον δυναμισμό του σε άγονες κόντρες με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, οι οποίες μάλιστα έχουν άλλες αφετηρίες.

 

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αν και ευρισκόμενος σε ανοικτή κόντρα με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του αθλητισμού κατάφερε ως πρόεδρος της Λίγκας να φέρει μια υπονομευμένη διοργάνωση σε αίσιο πέρας. Τώρα για να σωθεί και πάλι η παρτίδα, θα χρειαστεί εκ νέου η παρέμβαση και οι πρωτοβουλίες του. Το ερώτημα είναι αν και πώς θα κινηθεί ο Παναθηναϊκός κι ο νέος του ηγέτης...