Μετεγγραφικό κραχ!

Managers - Μετεγγραφές Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2012 09:23
Μετεγγραφικό κραχ!

34% κάτω οι… μετεγγραφικές «δαπάνες»; Μέσα σε έξι μήνες; Μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο και δανειακή σύμβαση μαζί! Η οικονομική πραγματικότητα είναι ζοφερή. 

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες πάνε πάνω κάτω. Το «καλάθι της νοικοκυράς», αδειάζει αντί να γεμίζει. Η οικονομική κρίση πλήττει κάθε οικονομική δραστηριότητα και πως θα μπορούσε να «γλιτώσει» και το ποδόσφαιρο. 

Η ΦΙΦΑ δημοσίευσε τα ποσά που έχουν δαπανηθεί για μετεγγραφές το πρώτο εξάμηνο του 2012. Και σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα η… κατρακύλα τους, μοιάζει με το δείκτη της Σοφοκλέους. Η γενικότερη οικονομική κατάσταση ανά τον κόσμο, σε συνδυασμό με τους νέους κανόνες οικονομικής διαχείρισης (Financial Fair Play) που έχει επιβάλει η ΦΙΦΑ στις ομάδες, είναι οι βασικές αιτίες για την συρρίκνωση των οικονομικών πακέτων που ξοδεύουν οι ομάδες, για την μετεγγραφική τους ενίσχυση.   

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 τα ποσά που «σπατάλησαν» οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ανά τον κόσμο, ανέρχονται στα 576 εκατ. δολάρια. (Το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, δηλαδή το πρώτο του 2011, οι ομάδες είχαν ξοδέψει 294 εκατ. δολάρια περισσότερα)! Αυτό, μεταφράζεται αυτόματα σε 34% μείωση! Τα «επίσημα» χείλη, εκτιμούν την κατάσταση ως εξής: «Αυτό σημαίνει ότι, η παγκόσμια οικονομική συγκυρία, οι επιφυλακτικοί σπόνσορες, οι αποτρεπτικές πολιτικές δανεισμού των τραπεζών, έχουν σαφή επιρροή στην ποδοσφαιρική μετεγγραφική αγορά».   

Η συγκέντρωση του πλούτου σε σχετικά λίγες ομοσπονδίες είναι κατά τους υπευθύνους ένας παράγοντας που διαμορφώνει την ροή των χρημάτων στο μετεγγραφικό παζάρι, ιδιαίτερα αν αυτές αποφασίσουν να μην ξοδέψουν. Η αποτύπωση αυτής της οικονομικής αποχής, «μουτζουρώνει» το μετεγγραφικό ταμπλό. «Πάντως η ευρωπαϊκή μετεγγραφική αγορά, σίγουρα επηρεάζεται ιδιαίτερα, από την προσπάθεια που κάνουν οι σύλλογοι, ώστε να εναρμονιστούν με της απαιτήσεις της ΟΥΕΦΑ, όσο αφορά το Financial Fair Play. Στην προσπάθεια τους να μην έχουν ελλείμματα, απέχουν από την αγορά, αναγκάζοντας τους δείκτες της να πέφτουν». Από τις 4,973 μετεγγραφές που έχουν πραγματοποιηθεί αυτό το εξάμηνο 708 είχαν να κάνουν με βραζιλιάνικα κλαμπ και 326 με αγγλικά. 

Ποια χώρα είναι η πιο «σπάταλη» απ’ όλες τις άλλες; Σαν την Ρωσία καμιά. 64,39 εκατ. δολάρια επένδυσαν σε μετεγγραφές οι ρωσικοί σύλλογοι, την ώρα που οι βραζιλιάνικοι σύλλογοι, κέρδιζαν από μετεγγραφές 64,46 εκατ. δολάρια. Βέβαια, στο να ξοδεύουν οι Βραζιλιάνοι φαίνεται να είναι εξίσου δυνατοί, καθώς από τις «τσέπες» τους έφυγαν 62,02 εκατ. δολάρια. 

Κερδισμένοι βγαίνουν από το «παιχνίδι» οι αγγλικοί σύλλογοι, αφού από Δεκέμβρη, μέχρι Ιούνιο του χρόνου που διανύουμε, έχουν επενδύσει σε παίχτες 55,43 εκατ. δολάρια, ενώ έχουν βάλει στα ταμία τους 58,83 εκατ. δολάρια. Φαίνεται πως και το ποδόσφαιρο βιώνει τη δική του οικονομική κρίση, αν και ακόμα το άκουσμα των ποσών που διακινούνται στο ποδοσφαιρικό παζάρι συγκλονίζει όταν αναπόφευκτα αντιστοιχίζεται με τον μισθό του Ισπανού ανθρακωρύχου, του Ιταλού μεταφορέα, του Έλληνα βιοτέχνη. Βέβαια, θα πει κάποιος, άλλες οι ανάγκες της μιας αγοράς, άλλες της άλλης. Δίκιο έχουν. Αυτοί κλοτσάνε μπάλες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ένα στημένο παιχνίδι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο »