Μαύρα σύννεφα στο Λονδίνο

Marketing Sports Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2012 15:35
Μαύρα σύννεφα στο Λονδίνο

Στα 12 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει και να ξεπεράσει το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Το ποσό αυτό είναι σχεδόν 3 φορές πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό που είχαν καταθέσει οι διοργανωτές όταν είχαν αναλάβει τους Αγώνες το 2005. (4,4 δισ. ευρώ).

Έτσι οι 30οί Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν οι δεύτεροι πιο ακριβοί στην ιστορία μετά από αυτούς του Πεκίνου το 2008 οι οποίοι κόστισαν 33 εκατ. ευρώ.

 

Το ζήτημα του γιγαντισμού του κόστους των Αγώνων απασχολεί έντονα και τη ΔΟΕ η οποία προσανατολίζεται  σε περικοπές στον αριθμό των συμμετεχόντων αθλητών αλλά και των αθλημάτων.

 


Την ίδια ώρα η συνυποψήφια για την διοργάνωση των Αγώνων του 2020 Μαδρίτη (μαζί με το Τόκιο και την Κωνσταντινούπολη) έχει ανακοινώσει μπάτζετ που φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ!
Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το κόστος των Αγώνων του Λονδίνου στα 13 δισ. ευρώ περίπου, κάτι που σημαίνει ότι το αρχικό μπάτζετ  ξέφυγε κατά 107%.

 
Το κόστος  του Ολυμπιακού σταδίου του Λονδίνου έφθασε στα 641 εκατ. ευρώ.
 Το μέλλον του μετά τους Ο.Α είναι άδηλο.

Το κόστος κατασκευής του κέντρου Υγρού Στίβου από από 97 εκατ. ευρώ εκτινάχτηκε στα 360 εκατ. ευρώ.
 
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ανάληψης των Ο.Α από τη βρετανική πρωτεύουσα τρομοκρατική επίθεση στην πόλη κόστισε τη ζωή σε 52 ανθρώπους. Η κυβέρνηση για να προλάβει παρόμοια τραγικά γεγονότα δαπάνησε 1,3 δισ. για την ασφάλεια των Αγώνων.

 

 

Λευκοί ελέφαντες. Εκφραση ιδιωματική που σε πολλές γλώσσες υποδηλώνει κάτι που είναι πολυέξοδο και δαπανηρό συγκριτικά με την χρησιμότητά του. Για λευκούς ελέφαντες έκανε λόγο ο Ζακ Ρόγκ όταν αναφέρθηκε στην μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Αθήνας που κατασκευάστηκαν για τους Αγώνες του 2004. Το συνολικό  κόστος των Αγώνων της Ελλάδας έφθασε στα 11 δισ. δολάρια. Και η Ολυμπιακή κληρονομιά μετατράπηκε λίγα χρόνια μετά σε «σκουριασμένα κουφάρια».

 

 


Η Βαρκελώνη είναι η μόνη Ολυμπιακή πόλη τα τελευταία 30 χρόνια που αξιοποίησε με θετικό τρόπο την Ολυμπιακή κληρονομιά.