Λανς Άρμστρονγκ: Τέλος η συνεργασία με τη Nike

Αθλητισμός & Επιχειρήσεις Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012 08:40
Λανς Άρμστρονγκ: Τέλος η συνεργασία με τη Nike

Τη διακοπή της συνεργασίας της με τον Λάνς Άρστρονγκ, ανακοίνωσε η Nike  επικαλούμενη τις «ιδιαίτερα επιβαρυντικές ενδείξεις» εναντίον. 

Η συνεργασία της Nike με τον ποδηλάτη κρατούσε από το 1996.

Η αμερικανική εταιρεία κολοσσός και ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως στο χώρο των αθλητικών ειδών, η οποία πριν από μια εβδομάδα στήριζε τον 41χρονο ποδηλάτη καθώς και το ίδρυμά του Livestrong, έκανε στροφή 180 μοιρών στη στάση της απέναντι στις αποκαλύψεις της USADA για το πιο εξελιγμένο σύστημα ντοπαρίσματος που καλλιεργούσε για χρόνια ο διάσημος ποδηλάτης. Η εταιρεία μάλιστα δηλώνει πως  εξαπατήθηκε από τον Άρμστρονγκ για μια δεκαετία.

Η απότομη μεταστροφή της Nike δεν είναι άσχετη με την αρνητική για την εταιρεία δημοσιότητα, μετά την κατάθεση μάρτυρα που ήλθε στο φώς και την ενέπλεκε σε δωροδοκία προς τον πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Ποδηλασίας (UCI), ώστε να κουκουλωθεί θετικό δείγμα του Αρμστρονγκ.

Όπως αναφέρει  δημοσίευμα της New York Daily News, υπάρχει η μαρτυρία της Κάθι Λεμόντ, συζύγου του Αμερικανού ποδηλάτη Γκρέγκ Λεμόντ, ο οποίος  έχει κατέθεσει  ενόρκως για την υπόθεση. Σύμφωνα με αυτή, η Nike φέρεται να έχει χρηματίσει τον τότε πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Ολλανδό Χάιν Φερμπρούχεν (ενεργό μέλος της ΔΟΕ) με 500.000 δολάρια προκειμένου αυτός να αποσιωπήσει θετικό δείγμα του Αρμστρονγκ. Από την πλευρά της η αμερικανική εταιρία με έδρα το Ορεγκον αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στο θέμα.

Παραιτήθηκε από επικεφαλής του φιλανθρωπικού δρύματος Livestrong

Ο «αποκαθηλωθείς» πρωταθλητής, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Livestrong που ο ίδιος εμπνεύστηκε και δημιούργησε μετά την περιπέτειά του με τον καρκίνο για να βοηθήσει τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά μάχη ζωής με τη νόσο.


Τα έσοδα του ιδρύματος του Άρμστρονγκ που προέρχονται από δωρεές και χορηγίες ανήλθαν εφέτος στα 33.8 εκατ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 2,1% σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός της έρευνας για το σκάνδαλο ντόπινγκ που βρισκόταν σε εξέλιξη από την USADA.

Στα 15 χρόνια λειτουργίας του το ίδρυμα Livestrong  έχει διαθέσει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια υπέρ της έρευνας κατά του καρκίνου.

Eίναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως από τον Αύγουστο και μετά, όταν ο Αρμστρονγκ δήλωσε πως σταματά οριστικά κάθε δικαστική διεκδίκηση εναντίον του, οι συνεισφορές του  Livestrong  έφθασαν τις 16.000 με μέσο όρο προσφορών τα 97 δολάρια ανά δωρητή.

Η ΔΟΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για το αν ο Άρστρονγκ τιμωρηθεί με αφαίερεση του χάλκινου μεταλλίου του το 2000 στο Σίδνεϊ. Η υπόθεση αυτή θα συζητηθεί με την Διεθνή Ένωση Ποδηλασίας και θα ληφθούν υπόψη τα πορίσματα των αμερικανικών ερευνών πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.