Η Ισπανία κρατά ζωντανό το Ολυμπιακό όνειρο παρά την κρίση

Global Sports Business Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012 11:44
Η Ισπανία κρατά ζωντανό το Ολυμπιακό όνειρο παρά την κρίση

Παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της Ισπανίας, οι Ίβηρες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Αυτή θα είναι η τρίτη συνεχόμενη υποψηφιότητα της Μαδρίτης και θα έχει αντιπάλους την Κωνσταντινούπολη και το Τόκιο στην ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου του 2013.

Ο φάκελος που έχει κατατεθεί στη ΔΟΕ είναι επικαιροποιημένος σε προϋπολογισμούς κατά πολύ χαμηλότερους σε σχέση με εκείνους της αρχικής υποψηφιότητας ωστόσο οι Μαδριλένοι διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει εμπειρία και πως η ποιότητα της διοργάνωσης δεν θα επηρεαστεί το ελάχιστο.

Αν και οι φόβοι της ΔΟΕ είναι έντονοι καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας θεωρείται μη διαχειρίσιμο, οι υποψήφιοι διοργανωτές διατείνονται πως τα κόστη σε επενδύσεις θα είναι ελάχιστα καθώς το 85% των σταθερών εγκαταστάσεων ήδη υφίστανται σε αντίθεση με τις άλλες δύο υποψηφιότητες, στις οποίες οι δαπάνες στον κατασκευαστικό κλάδο θα εκτινάξουν τον προϋπολογισμό σε δυσθεώρητα ύψη, κάτι που δεν επιθυμεί η και η ΔΟΕ.

Το οικονομικό κόστος της προετοιμασίας Ολυμπιακών Αγώνων σε περίοδο παγκόσμιας κρίσης οδήγησε την Ιταλία να αποσύρει την υποψηφιότητά της τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι δεν μπορούσε να εγγυηθεί στη ΔΟΕ για τις οικονομικές απαιτήσεις του εγχειρήματος.

Η Δήμαρχος της Μαδρίτης Άννα Μποτέγια, δήλωσε πώς «η παγκόσμια οικονομική κρίση υπαγορεύει την διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων με μειωμένα τα κόστη των επενδύσεων και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πώς διαχειριζόμαστε τη δημόσια περιουσία».