20% Κουλτούρα

Αθλητισμός & Επιχειρήσεις Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 11:05
20% Κουλτούρα

Ισχυρές νομισματικές ισοτιμίες, «αδύναμες» ποδοσφαιρικές… κουλτούρες, αποτυπωμένες σ’ ένα εισιτήριο διαρκείας.

Με βάση την σημερινή ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με την αγγλική λίρα, δίνοντας 1 από τα «ντόπια» νομίσματά μας θα πάρουμε 0,78 αγγλικές λίρες. Χάνουμε δηλαδή,  το 20% της αξίας περίπου. Τι σχέση έχει αυτό με το ποδόσφαιρο;  Αυτό το ποσοστό αδυναμίας  (ή δύναμης με αγγλικά μάτια), χαρίζει σε κάποιους εισιτήρια διαρκείας, ενώ εδώ στο… «νότο» η αξία σε ευρώ μπορεί να σημαίνει μέχρι και εφάπαξ!

 Όσο και αν είναι «ενωμένη» η Ευρώπη, κάθε χώρα έχει την δική της δυναμική και λειτουργεί ξέχωρα. Άλλη κουλτούρα, άλλα έθιμα ,άλλος τρόπος ζωής. Οι συγκρίσεις μεταξύ των χωρών, φτάνουν πάντα σε σημείο να πέφτουν στο κενό. Εξετάζοντας τις φετινές τιμές στα εισιτήρια  διαρκείας των αγγλικών συλλόγων, δυσκολεύεσαι να μην μπεις σε συγκρίσεις.  Προφανώς όχι μεταξύ των ελληνικών και των αγγλικών γηπέδων, όχι στις παροχές και την ασφάλεια που προσφέρουν, ούτε καν στο θέαμα. Αλλά δεν γίνεται να μην την συγκρίνεις με έναν ελληνικό μισθό! Και να μην θες σε προκαλεί! Για να πάρετε μια ιδέα, το ακριβότερο εισιτήριο διαρκείας στο εκπληκτικό Έμιρειτς  της Άρσεναλ  κοστίζει 1,954 λίρες. Δηλαδή 2,500 ευρώ και είναι το ακριβότερο στο Νησί! Είναι όσο το πλαφόν που μπορεί να μπει στις συντάξεις! Το φθηνότερο, για να παρακολουθήσεις τους «κανονιέρηδες», κοστίζει 985 λίρες  δηλαδή… μόλις  1,263 ευρώ. Σε σχέση με πέρυσι πάντως, οι τιμές έμειναν παγωμένες. Και αν σας αρέσουν οι «άτοπες» συγκρίσεις με το δικό μας «τσαρδάκι», για να αγοράσεις το ακριβό εισιτήριο της Άρσεναλ, μόνο αν ανταλλάξεις κάποιο από τα VIP διαρκείας  των μεγάλων ελληνικών ομάδων μπορεί να τα καταφέρεις.

Το φθηνότερο εισιτήριο διαρκείας, θα το αγοράσει κάποιος που θα παρακολουθήσει 19 παιχνίδια της Γουίγκαν και κοστίζει περίπου 255 λίρες. Δηλαδή 327€ ευρώ! Να πάρεις την οικογένειά σου και το αυτοκίνητο σου και από τον Πειραιά να περάσεις στην Αίγινα θέλεις περισσότερα. Γυρνάς πίσω στο τέλος!

 


 

Είναι σίγουρο πως η τιμή των εισιτηρίων μεταβάλλεται από την φήμη της ομάδας, από ίδιο ο γήπεδό, αλλά και από την πόλη που εδρεύει ο σύλλογος. Είναι απολύτως λογικό στο Λονδίνο, μια από τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο, όλα να είναι σε υψηλές τιμές  όπως και τα εισιτήρια διαρκείας της Άρσεναλ, της Τσέλσι κλπ. Είναι εξαιρετικό πάντως να παρατηρήσει κανείς την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι ομάδες.Η Πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτυ, θα φανταζόταν κανείς ότι θα έπρεπε να έχει τιμές εισιτηρίων διαρκείας αρκετά ακριβές. Κι όμως  υπάρχουν τουλάχιστον 7 ομάδες που τα  διαρκείας  τους κοστίζουν πολύ περισσότερο. Μεταξύ αυτών και η ΚΠΡ. Το ακριβότερο διαρκείας των «πολιτών» κοστίζει 745£, δηλαδή σχεδόν 1,000€, ενώ αυτό της ΚΠΡ 949£  δηλαδή 1.217€!

Η αύξηση του εισιτηρίου διαρκείας  της Σίτυ για φέτος σε σχέση με πέρυσι είναι 17,3% και δεν είναι η μεγαλύτερη. Η Ρέντινγκ τα αύξησε 33%! Αν προσθέσετε τα δύο ποσοστά των αυξήσεων, θα βρείτε την ανεργία «under 25» στην Ελλάδα.  Αντιλαμβανόμενοι οι σύλλογοι  του κορυφαίου κατά πολλούς πρωταθλήματος, την οικονομική κρίση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φίλαθλοι λόγω αυτής της κατάστασης, αποφάσισαν να παγώσουν επί το πλείστον τις τιμές. Τσέλσι, Έβερτον, Μάντσεστερ Γιου. και Λίβερπουλ τις  κράτησαν αμετάβλητες  ενώ  πλην μερικών εξαιρέσεων , οι αυξήσεις δεν υπερέβησαν το 10% .

 


Η εικόνα βέβαια που θα μεταδοθεί για μια ακόμα φορά από τα αγγλικά γήπεδα στις οθόνες μας, θα δείχνει κατάμεστα γήπεδα. Και πως θα μπορούσαν να μην είναι, όταν θα πας με ασφάλεια, θα κάτσεις σε ανθρώπινο καρεκλάκι, θα παρακολουθήσεις «κανονικό»  ποδόσφαιρο και δεν θα κινδυνεύσεις να μην γυρίσεις σπίτι σου. Όσο κι αν οι συγκρίσεις με τους μισθούς και την ανεργία του νότου θα μας «παγώνουν το αίμα», ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε διαφορετικά. Η σύγκριση που θα  πρέπει να κάνουμε, είναι θέμα χρημάτων ή κουλτούρας απέναντι στο παιχνίδι και σε κάθε παιχνίδι; Μπορεί τα… χρηματικά διαθέσιμα να μην περισσεύουν, μα γιατί να μην υπάρχει περίσσευμα σεβασμού απέναντι στο σπορ; Πως αλλιώς θα πάρεις περισσότερα απ’ αυτά που πληρώνεις; 

 


Το 20% του προλόγου, ίσως τελικά δεν φανερώνει μόνο νομισματική αδυναμία, αλλά μπορεί να μεταφραστεί και ως 80% «αδύναμη» κουλτούρα.