Στο παλιό ανατολικό αεροδρόμιο οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά

Αθλητισμός & Επιχειρήσεις Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 22:37
Στο παλιό ανατολικό αεροδρόμιο οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά

Στη θέση που βρισκόταν το ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα μεταφερθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις των ομοσπονδιών που σήμερα στεγάζονται στον Άγιο Κοσμά.

Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης ερωτηθείς για τις προθέσεις της Πολιτείας γύρω από το μέλλον των εγκαταστάσεων μετά την εκχώρηση της έκτασης σε ιδιώτες.

O υφυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να λύσω το πρόβλημα για το σπίτι του αθλητισμού. Υπήρχε δέσμευση, ως τις 31 Αυγούστου του 2012, να υπάρχουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται στο  χώρο του Άγιου Κοσμά και στη συνέχεια να παραδοθούν. Κάλεσα εδώ για να συζητήσουμε σχετικά, την Ανώνυμη Εταιρία που έχει αναλάβει τον χώρο του αεροδρομίου στο Ελληνικό. Καταλήξαμε στα εξής:

Eκεί που βρισκόταν το ανατολικό αεροδρόμιο και που είναι προγραμματισμένο να γίνει πάρκο, μέσα σε αυτό θα γίνουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και μόνο όταν αυτές ολοκληρωθούν, τότε θα παραδοθούν οι εγκαταστάσεις του Αγίου. Επομένως δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, ούτε για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, ότι δηλαδή υπάρχει πιθανότητα να στερηθεί το χώρο που έχει μάθει να γυμνάζεται ως σήμερα και ειδικά τώρα που έχει τους αγώνες της για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ούτε και άλλη Ομοσπονδία από αυτές που στεγάζονται σήμερα στον Άγιο Κοσμά.

Το ίδιο ισχύει για τις Ομοσπονδίες θαλασσίων αθλημάτων, τις οποίες θα μεταφέρουμε σε παραθαλάσσιο χώρο. Όλα αυτά είναι εξασφαλισμένα και θα κάνουμε ανακοινώσεις με λεπτομέρειες, σε συνέντευξη Τύπου, που θα γίνει τις προσεχείς ημέρες. Επίσης θα πρέπει να επισημάνω ότι, τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, που σήμερα είναι αφύλακτες, θα φροντίσουμε να τις διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Όσον αφορά τους ξενώνες, θα επιδιώξουμε να φιλοξενούνται σε αυτούς μόνο άτομα που το δικαιούνται πραγματικά. 

Σε ερώτηση σχετικά με την χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού ελληνικού αθλητισμού, ο υφυπουργός απάντησε:

«Αυτή τη στιγμή δίνουμε χρήματα μόνο στις αθλητικές ομοσπονδίες. Οι ομάδες εδώ και 3-4 χρόνια δεν έχουν επιχορηγηθεί. Αυτές που έχουν αθλητική αναγνώριση είναι 4.500 και στο σύνολό τους περίπου 12.000. Δεν έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα να δώσουμε χρήματα σε όλες. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε σωματεία τα οποία διαπιστωμένα αποτελούν κύτταρα του αθλητισμού και συμβάλουν στην ανάπτυξή του, είτε αυτά είναι του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του στίβου είτε άλλου αθλήματος.

Μιλάμε για σωματεία τα οποία τροφοδοτούν με αθλητές τις οικείες εθνικές ομάδες. Αυτούς του συλλόγους έχουμε υποχρέωση να τους βοηθήσουμε και θα το κάνουμε. 
Σας αναφέρω σαν παράδειγμα τα κορίτσια της κωπηλασίας, τα οποία τίμησαν την Ελλάδα με τις επιτυχίες τους, απέσπασαν μετάλλια και πολλά πλασαρίσματα σε καλές θέσεις. Οι συγκεκριμένες αθλήτριες προέρχονται από δύο ομάδες, η μία εδρεύει στην Καστοριά και η άλλη στην Ηγουμενίτσα.