Πόλεμος για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ισπανία

Αθλητισμός & Επιχειρήσεις Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2012 00:00
Πόλεμος για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ισπανία

Το ισπανικό πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά, όπως είχε σχεδιαστεί αλλά τίποτε δεν εγγυάται την ομαλή του συνέχεια.

Αιτία, η εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των δύο μεγάλων κατηγοριών του ισπανικού ποδοσφαίρου και  τρόπος που αυτά μοιράζονται ανάμεσα στις ομάδες.

Οι δύο εταιρείες που διεκδικούν τα δικαιώματα, η συνδρομητική τηλεόραση της Prisa και η εταρεία μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων MediaPro, έχουν εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη και ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης.

Η Prisa υποστηρίζει πως η MediaPro παρανόμησε στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τα δικαιώματα, ενώ 13 ομάδες (Αθλέτικ Μπιλμπάο, Ατλέτικο Μαδρίτης, Εσπανιόλ, Ρεάλ Μπέτις, Θέλτα Βίγκο, Χετάφε, Γρανάδα, Μαγιόρκα, Οσασούνα, Ράγιο Βαγιεκάνο, Σοσιεδάδ, Σεβίλλη και Σαραγόσα) κατηγορούν τις δύο εταιρείες ότι η διαμάχη τους, έχει προκαλέσει στις ομάδες σοβαρά νομικά και οικονομικά προβλήματα.

Οι ομάδες, που έχουν απειλήσει με απεργία, ζητούν και επέμβαση της ισπανκής λίγκας για τον πιο ορθολογικό καθορισμό της ώρας και της μέρας των αγώνων, όπως επίσης για την αλλαγή του τρόπου διαπραγμάτευσης. Όπως είναι γνωστό, στην Ισπανία δεν ισχύει η συλλογική διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα, οι δύο μεγάλοι -Μπαρτσελόνα και Ρεάλ- να εισπράτουν πολύ περισσότερα από τους υπολοιπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την περίοδο 2012-13 όλες οι ομάδες της Πριμέρα θα εισπράξουν 650 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, την ώρα που οι δύο μεγάλοι θα εισπράξουν για την ίδια περίοδο, από κοινού, 330 εκατ. ευρώ.