Πλήρη ανατροπή στο διαδυκτιακό τζόγο, φέρνει ο νέος νόμος!

Αθλητισμός & Επιχειρήσεις Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 22:53
Πλήρη ανατροπή  στο διαδυκτιακό τζόγο, φέρνει ο νέος νόμος!

Δραματικές ανατροπές στο οn-line διαδικτυακό στοίχημα φέρνει η νέα νομοθετική ρύθμιση, που θα ισχύσει από τις 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την καινούργια νομοθεσία, όποια εταιρία online στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά, οφείλει να εξασφαλίσει τη σχετική άδεια, η οποία θα έχει ιδιαίτερα υψηλό τίμημα, ενώ προβλέπεται και επιβολή φόρου προς τις εταιρίες αυτές, φόρος που θα φθάνει το 30% επί των μικτών κερδών.

Ειναι πρόδηλο πως το σκηνικό αλλάζει πλέον άρδην για τις στοιχηματικές εταιρίες του διαδικτύου, αφού ο νέος νόμος τις προειδοποιεί για πολύ υψηλά πρόστιμα, αν δεν προστρέξουν για αδειοδότηση.

Ενημερώνει δε τους παρόχους πρόσβασης (Ιnternet Service Providers) πως θα πρέπει να διακόψουν την πρόσβαση σε μη αδειοδοτημένες ιστοσελίδες τζόγου και προβλέπει κυρώσεις ακόμα και σε ιστοσελίδες τρίτων που παρέχουν πρόσβαση στις παραπάνω ιστοσελίδες με οποιονδήποτε τρόπο.Ακόμα και οι παίκτες, όμως, δεν θα είναι άμοιροι ευθυνών, καθώς ο νομοθέτης προβλέπει και για αυτούς  πρόστιμα.

Το νομοσχέδιο προχωρά ακόμη παραπέρα στην προσπάθειά του να περιορίσει την άκρατη και μη φορολογίσιμη δραστηριότητα του διαδικτυακού τζόγου,  απαγορεύοντας και  στις Ελληνικές τράπεζες κι άλλα πιστωτικά ιδρύματα, να πραγματοποιούν συναλλαγές με τέτοιες ιστοσελίδες.Με άλλα λόγια μπαίνει τέλος στις αναλήψεις και πληρωμές μέσω Ελληνικών τραπεζών στις μη αδειοδοτημένες ιστοσελίδες τζόγου.

Οι προβλεπόμενες ποινές είναι εξοντωτικές για τους παραβάτες. Η ανάρτηση και λειτουργία ιστοτόπου παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια  επιφέρει πρόστιμο 20.000 ευρώ για κάθε ημέρα διατήρησης της ανάρτησης του!

Μετά τη βεβαίωση επτά 7 συνολικά παραβάσεων, συνεχόμενων ή μη, το ανά ημέρα πρόστιμο διπλασιάζεται. Η πρόσκληση του κοινού να συμμετέχει στη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, χωρίς την προβλεπόμενη άδεια στα παίγνια αυτά, μέσω διαφημίσεων, με αναρτήσεις πρόσκλησης, προσφορά bonus και άλλες παρεμφερείς τεχνικές προσέλκυσης ή άλλους τρόπους εμπορικής επικοινωνίας, αποτελεί επιβαρυντική περίπτωση, η οποία επιφέρει επιπλέον πρόστιμο, ανά ημέρα, έως 10.000 ευρώ.

Μετά από αυτά, θεωρείται βέβαιο ότι οι  bookmakers που θα  αποκτήσουν την άδεια λειτουργίας, είτε  θα μειώσουν τις προσφερόμενες αποδόσεις των στοιχημάτων, για να καλύψουν το επιπλέον κόστος των φόρων, είτε θα αυξήσουν την προμήθειά τους.

Συνέπεια αυτού είναι ο Έλληνας παίκτης online στοιχήματος, να μην έχει στη διάθεσή του αποδόσεις στοιχημάτων, εφάμιλλες των παικτών του εξωτερικού. Διότι σε χώρες που δεν υφίσταται αντίστοιχος νόμος, οι bookmakers και τα ανταλλακτήρια στοιχημάτων, θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν τις αποδόσεις που βρίσκουμε σήμερα στο ιντερνετ.

Στη χώρα μας σήμερα δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρίες ξενων συμφερόντων online στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών. Μέχρι σήμερα μόνο μια εταιρία έχει κινηθεί προς εξασφάλιση άδειας. Πρόκειται για την CENTRIC Συμμετοχών, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και έχει τη γνωστή εταιρία στοιχιματισμού SPORTINGBET.

Mια αρνητική παράπλευρη παράμετρος του νέου σκηνικού, είναι η απόσυρση της διαφήμισης των εταιριών αυτών από τα μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα τις αθλητικές εφημερίδες και τα portals.

Οι στοιχηματικές εταιρίες αποτελούσαν το βασικό αιμοδότη αυτών των μέσων, τα περισσότερα εκ των οποίων  θα αντιμετωπίσουν πλέον πρόβλημα βιωσιμότητας.

Δεν πρέπει, πάντως,  να διαλανθάνει της προσοχής, το γεγονός ότι το όλο σκηνικό λαμβάνει χώρα σε μια χρονική συγκυρία, στην οποία η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την πώληση του κρατικού ποσοστού της ΟΠΑΠ Α.Ε, σε ιδιωτικά funds.