Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι εργαζόμενοι για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ

Αθλητισμός & Επιχειρήσεις Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 21:15
Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι εργαζόμενοι για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ

Κατά της πώλησης του 29% του ΟΠΑΠ στρέφονται οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων του Οργανισμού, ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, με την οποία θα προχωρήσει η πώληση του 29% των μετοχών με διεθνή ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος), καθώς η επίμαχη μεταβίβαση των μετοχών έπρεπε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του Οργανισμού, παραβιάζονται και τα άρθρα 26 και 106 του Συντάγματος, καθώς ο ΟΠΑΠ ιδιωτικοποιείται πλήρως, κάτι που οι επίμαχες συνταγματικές επιταγές δεν το επιτρέπουν και πολύ περισσότερο όταν ο Οργανισμός τροφοδοτεί τον κρατικό προϋπολογισμό με 700 εκατ. ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος.

Η πώληση αυτή των μετοχών, κατά τους εργαζόμενους, παραβιάζει και το Ν. 3049/2002 (άρθρο 8) κατά το σκέλος εκείνο που αφορά στις αποκρατικοποιήσεις των επιχειρήσεων του Δημοσίου.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ακόμη, ότι το Δημόσιο έχει παραχωρήσει μέχρι το 2030 στον ΟΠΑΠ την άδεια διεξαγωγής των παιγνίων, ενώ υπάρχει και δεκαετής σύμβαση παραχώρησης για τη λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων (φρουτάκια) από τα οποία τα 16.500 διαχειρίζεται ο ίδιος ο ΟΠΑΠ και τα άλλα τα διαχειρίζονται παραχωρησιούχοι.