Η πόλη της Μόσχας, χρειάζεται 5,8 δισ. ευρώ, για τις ανάγκες του Μουντιάλ 2018!

Global Sports Business Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 22:57
Η πόλη της Μόσχας, χρειάζεται 5,8 δισ. ευρώ, για τις ανάγκες του Μουντιάλ 2018!

Η Μόσχα που θα φιλοξενήσει αγώνες του Μουντιάλ 2018, που θα γίνει στην Ρωσία, σε δύο γήπεδα και γι αυτό… θέλει τα περισσότερα χρήματα, από αυτά που θα δαπανήσει η Κεντρική Κυβέρνηση, για την ανακαίνισή τους, την ανάπλαση των γύρω χώρων τους κι όχι μόνον…

Όπως ανακοινώθηκε χθες από το Δημαρχείο της Μόσχας  θα δαπανηθούν  περισσότερα από 291 δισεκατομμυρίων ρουβλίων ( ήτοι 5.800.000.000 ευρώ) για τη φιλοξενία αγώνων κατά τη διάρκεια του FIFA World Cup 2018, καθώς θα χρειαστούν να γίνουν πολλά περιβαλλοντικά κι έργα, αλλά και έργα υποδομής κι ανάπλασης της πόλης. 

Ο αριθμός αυτός των δαπανών θα προέρχεται κυρίως από " μη δημοσιονομικούς πόρους " , και  μόνο το 22% από το σύνολο, θα βγεί από τα ταμεία της πόλης. Όπως ακριβώς έγινε και με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι , όπου μεγάλο μέρος της δαπάνης περιελάμβανε έργα υποδομής που σχετίζονταν έμμεσα με την διοργάνωση , καθώς και για τις πιο άμεσες οργανωτικές δαπάνες .

Εξήντα έξι τοις εκατό του προϋπολογισμού θα πάει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των μεταφορών στην πόλη , ενώ ένα επιπλέον 11% θα τεθεί προς ανακαίνιση κι εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η ανακαίνιση του Σταδίου Λουζνίκι , του πρώην Ολυμπιακού Σταδίου, που φιλοξένησε πέρυσι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, ενώ το 2008 είχε φιλοξενήσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, με νικήτρια την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ.

Το Λουζνίκι θα είναι η έδρα τόσο του εναρκτήριου αγώνα, όσο και του τελικού του Μουντιάλ 2018, έχει χωρητικότητα 81.000 θεατών. Το άλλο γήπεδο της πόλης της Μόσχας είναι το  Otkritie Arena, η έδρα της Σπαρτάκ Μόσχας, στην οποία θα φιλοξενηθεί κι ο ένας από τους δύο ημιτελικούς, έξω και πέρα από τους αγώνες των ομίλων.

Όπως έκανε γνωστό από την πλευρά του, ο υπεύθυνος εκπρόσωπος του Αθλητισμού του Δήμου της Μόσχας, Αλεξέϊ Βορομπιόφ, οι δαπάνες αυτές είναι ανεξάρτητες από το ειδικό ποσό για την καθ΄αυτού διοργάνωση των αγώνων,  αφού αφορούν κυρίως έργα υποδομής κι ανάπτυξης.

Το συνολικό ποσό, για την προετοιμασία της Μόσχας για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου,  θα είναι περίπου 73 δισεκατομμύρια ρούβλια (ήτοι  1.450.000.000 ευρώ) , με περίπου 75% τοις εκατό του συνολικού αυτού ποσού, να δαπανάται από τον προϋπολογισμό της πόλης .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λουζνίκι δεν θα φιλοξενήσει παιχνίδια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών το 2017, γιατί θα ανακαινίζεται τότε, η έδρα της Σπαρτάκ, το Otkritie Arena  θα έχει τον βασικό ρόλο. Αγώνες του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας θα γίνουν επίσης στα ολοκαίνουργια στάδια του Σότσι, το Ολυμπιακό Στάδιο Fisht του Σότσι , το Στάδιο Arena του Καζάν, που είναι η έδρα της Ρούμπιν, αλλά και το νέο γήπεδο Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Συνολικά το Μουντιάλ του 2018 στην Ρωσία, θα φιλοξενηθεί σε 12 γήπεδα σε 11 πόλεις της αχανούς χώρας. Οι 10 πόλεις είναι σε ..ευρωπαίκό έδαφος, στην από δω πλευρά των Ουραλίων (δυτικά) και μόνον η πόλη του Εκατερίνενμπουργκ, είναι στην άλλη πλευρά, την ασιατική.

Οι πόλεις λοιπόν, έξω και πέρα από την Μόσχα, που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Μουντιάλ, είναι το Εκατερίνενμπουργκ, η Σαμάρα, το Καζάν, το Νίζνι Νόβγκοροντ, το Βόλγκογκραντ, το Σότσι, το Ροστόφ, το Σαράνσκ, το Καλίνινγκραντ και φυσικά η Αγία Πετρούπολη.

Το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί για την οργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι κατασκευές νέων γηπέδων ή ανακαινίσεις τους, είναι της τάξης - επί του παρόντος - των  664 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (ήτοι 15 δισ. ευρώ ).

Αυτό είναι ήδη  διπλάσιο από το ποσό που αρχικά είχε υποσχεθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν , όταν η Ρωσία ανέλαβε το 2010 την διοργάνωση, αν και είναι μόνον περίπου το 40%  του συνολικού ποσού των δαπανών για  τους Ολυμπιακούς του Σότσι. Προβλέπεται πάντως η όλη διοργάνωση της Ρωσίας να κοστίσει ακόμη περισσότερα ρούβλια, κάτι παραπάνω δις, αλλά σίγουρα θα είναι πιο ομαλή η ροή προετοιμασίας του, απ΄ότι αυτή της Βραζιλίας, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για το αν όλα τα γήπεδα θα είναι έτοιμα εγκαίρως .

Ωστόσο, οι ανησυχίες υπάρχουν και στην ρωσική οργανωτική επιτροπή, κάτι που έχει τονίσει ο ίδιος ο υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο. Εχει θορυβηθεί από τον αργό ρυθμό του σχεδιασμού των σταδίων και των περιβαλλοντικών χώρων, αλλά δεν φοβάται ότι θα φθάσουν στο 2017 για το Συνομοσπονδιών και δεν θα είναι έτοιμα για το test event του Μουντιάλ 2018.