Η Ρώμη αυξάνει ρυθμούς, για να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς του 2024

Global Sports Business Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 07:22
Η Ρώμη αυξάνει ρυθμούς, για να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς του 2024

Με γοργά βήματα κινούνται πλέον στην Ρώμη, ώστε να ετοιμάσουν άμεσα το πλάνο της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Οι τοπικοί φορείς της Ρώμης, πάντα με την συνεργασία της CONI, που είναι η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιταλίας επιταχύνουν τα σχέδια συνεργασίας τους για τον κοινό σκοπό του 2024, έστω κι αν εξακολουθούν να στερούνται προς το παρόν την υποστήριξη της Κυβέρνησης.

Οι προετοιμασίες της Ρώμης για τον φάκελο υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024, έχουν προχωρήσει αρκετά, γιατί ξέρουν πώς η πόλη χρειάζεται ανάπλαση, χρειάζεται νέα δυναμική και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα την ανανεώσουν στο έπακρο. Ηδη έχουν κάνει το πλάνο εγκατάστασης και λειτουργίας της Επιτροπής Διεκδίκησης, έχουν κάνει τον ετήσιο προϋπολογισμό λειτουργίας , παρόλο που η ιταλική κυβέρνηση είναι ακόμα ακόμη κουμπωμένη ως προς την υποστήριξη

Τα σχέδια που προχωρούν, έγιναν γνωστά από την ιταλική Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή ( CONI ) και τον πρόεδρο της Τζιοβάνι Μαλαγκό, προς την Κυβέρνηση, μετά την συνάντηση, που είχε γι αυτόν τον σκοπό, με τον Ιταλό Υφυπουργό Αθλητισμού Γκρατσιάνο Ντελρίο. Ως γνωστόν η CONI, λειτουργεί ως βασικός πόλος του αθλητισμού, ως κυβερνήτης του αθλητικού γίγνεσθαι της Ιταλίας κι οφείλει να ενημερώνει για τον σχεδιασμό της τον εκάστοτε υφυπουργό Αθλητισμού, ο οποίος ποτέ δεν παρεμβαίνει στο έργο της. 

Ο Μαλαγκό επέμεινε για την υποψηφιότητα της Ρώμης, περισσότερο για θετικά στοιχεία που απορρέουν από αυτή και τόνισε πώς  θα είναι υπέρ το δέον ισχυρή διεκδίκηση αυτή την φορά. Υπεραμυνόμενος των απόψεων του ο Μαλαγκό προς τον υπουργό Αθλητισμού, τόνισε ότι μπορεί η Ρώμη, ενωμένη με τους φορείς της (Δήμο, Ολυμπιακή Επιτροπή, το κοινό της και την Κυβέρνηση) να ανταπεξέλθει στον σκληρό  διεθνή ανταγωνισμό που θα έχει με τις άλλες αντιπάλους πόλεις, και να τα καταφέρει, με ένα προϋπολογισμό λειτουργίας της επιτροπής διεκδίκησης που θα φθάνει στα 30.000.000 ευρώ.

Αποκάλυψε ακόμη ο Μαλαγκό, ότι υπάρχει μια τέτοια δυναμική στην Ρώμη, που η επιτροπή από μόνη της θα κινηθεί, ώστε να κάνει  μια εντατική εκστρατεία άσκησης πιέσεων προς όλους καθώς και να αποκτήσει ιδιωτική χρηματοδότηση για να κινήσει την όλη διαδικασία που χρειάζεται για προετοιμασία φακέλου υποψηφιότητας.

Όμως σε μια εποχή που η Ιταλία εξακολουθεί, να αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα , στο βαθμό που κι αυτό καθεαυτό το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρώμης αναγκάστηκε να κάνει μεγάλες περικοπές και θυσίες, προκειμένου να συνεισφέρει  σε ένα σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης, να αποφύγει την πτώχευση,  παραμένει αμφίβολο αν η όποια διεκδίκηση Ολυμπιακών Αγώνων για μια δεκαετία μπροστά (2024), θα αποβεί προς όφελος της πόλης και της χώρας γενικότερα.

Πάντως οι άνθρωποι της CONI δεν το βάζουν κάτω κι επιμένουν, πώς η Ρώμη θα απεγκλωβιστεί και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με τις εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αφού με την διεκδίκηση των Ολυμπιακών, θα υπάρξει ανάπτυξη και δυναμική τέτοια προς όφελος της πόλης, αλλά προέχει και η συνεργασία με την Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ένα «κούμπωμα», αφού ακόμη ο νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δεν έχει εκφράσει οποιαδήποτε γνώμη, για το κατά πόσον η υποψηφιότητα της Ρώμης για τους Ολυμπιακούς του 2024, θα πρέπει να προχωρήσει με τις ευλογίες της Κυβέρνησης. Κάτι που είχε υποσχεθεί ο προκάτοχος του Ενρίκο Λέτα και είχε ανάψει το φυτίλι αισιοδοξίας, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την ανάπλαση της Ρώμης.

Αν και είναι γνωστό ότι είναι ένα έντονο αθλητικό άτομο ο Ρέντσι και μετείχε ενεργά στα δρώμενα της πόλης του, της Φλωρεντίας,  δεν έχει δώσει καμία άμεση ένδειξη ότι θα αποφανθεί υπέρ της υποψηφιότητας, αλλά από την άλλη δεν έχει μιλήσει κι αρνητικά…. Ο ίδιος επικεντρώνεται σε πιο άμεσες ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης σεπολλές από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες της Ιταλίας .

Αναμένεται μάλιστα πως ανάμεσα στους πολλούς τομείς των περικοπών που θα αντιμετωπίσει άμεσα το δημόσιο της Ιταλίας, είναι και η δημόσια χρηματοδότηση του αθλητισμού, κάτι που απεύχεται ο Πρόεδρος της CONI Τζιοβάνι Μαλαγκό. Ο ίδιος αντιτίθεται σε αυτό, με το επιχείρημα ότι τα ιταλικά αθλήματα έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές τα τελευταία χρόνια. Όμως τα περισσότερα κινούνται και αυτούσια με τους χορηγούς τους, μην περιμένοντας μόνον από τον κρατικό κορβανά.

Εκείνοι πάντως στην Ιταλία, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα για το 2024  της Ρώμης, , όπως ο Τζιοβάνι Μαλαγκό, διατείνονται ότι ένα νέο Ολυμπιακό μοντέλο , που βασίζεται στην επένδυση σε υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις και την κατασκευή αρκετών προσωρινών εγκαταστάσεων, θα αποτελέσει ένα μέσο για να βοηθήσουν στην αναγέννηση της πόλης της Ρώμης, αλλά  και της χώρας στο σύνολό της .

Το πιο σημαντικό στην περίπτωση αυτή όμως, είναι ότι θα πρέπει ο Μαλαγκό και η Ρώμη, να κερδίσουν την υποστήριξη της Κυβέρνησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι αυτοί, οι της Κυβέρνησης Ρέντσι, έχουν αρχίσει να προβληματίζονται από τις πρόσφατες αποχωρήσεις πόλεων από σταθερές οικονομικά χώρες. Οπως η Στοκχόλμη για τους Χειμερινούς του 2022 , το Μόναχο για τους εν λόγω Χειμερινούς, ενώ είχε χάσει για το 2018 από την Πιονγκτσάνγκ της Κορέας κι ακόμη δεν έχουν δώσει το «πράσινο φώς» στο Οσλο οι Κυβερνητικοί της Νορβηγίας. 

Αξίζει να σημειωθεί πώς οι Ιταλοί έκαναν με …οικονομικό τρόπο τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τορίνο το 2006, αποσύρθηκαν από την διεκδίκηση των Θερινών Ολυμπιακών με την Ρώμη το 2020, που πήγαν στο Τόκυο, όταν ένας άλλο πρωθυπουργός, ο Μάριο Μόντι, είχε αρνηθεί να βοηθήσει η Κυβέρνηση του και να δώσει τις πολιτικές εγγυήσεις γι αυτό τον σκοπό, αλλά τότε ήταν μεταβατική η Κυβέρνηση και μεγάλωνε η κρίση και στην Ιταλία.

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση  έχει ήδη επηρεάσει την κούρσα υποψηφιοτήτων για το 2024 , με την Πόλη του Μεξικού, την Αγία Πετρούπολη, το Καζάν και το Τορόντο, που ήταν  μεταξύ των πιθανών υποψηφίων πόλεων,  να έχουν αποσυρθεί για καθαρά  χρηματοδοτικούς λόγους.

Εξακολουθούν όμως να μπαίνουν στον χορό της διεκδίκησης των Αγώνων του 2024,  υποψηφιότητες όπως  είναι το Παρίσι , το Βερολίνο  ή το Αμβούργο από την Γερμανία, το Ντέρμπαν από την Νότια Αφρική και μέχρι έξι πόλεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες (από το Σαν Ντιέγκο και το Λος Αντζελες, μέχρι την Ιντιανάπολη, το Χιούστον, το Πόρτλαντ και την Βοστώνη έχουν αρχικά ακουστεί).