Μειωμένα κατά 100 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη των ιδιοκτητών της Φόρμουλα 1

Global Sports Business Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 13:20
Μειωμένα κατά 100 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη των ιδιοκτητών της Φόρμουλα 1

ΜΟΝΟ ΣΤΟ "S&B": Τα καθαρά κέρδη τα οποία καρπώθηκε η επενδυτική εταιρεία και ιδιοκτήτρια της Φόρμουλα 1, CVC, ήταν για την σεζόν 2013 207 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι 100 εκατ. μικρότερο από το αντίστοιχο της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

Κυριότερος λόγος για αυτό ήταν η αύξηση κατά 6,1% των χρηματικών επάθλων που συμφωνήθηκε να καρπώνονται οι ομάδες για τις αγωνιστικές τους επιτυχίες. Το ποσό των επάθλων για τις 11 ομάδες έφτασε τα 577 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από ένα ποσοστό επί των εσόδων του πρωταθλήματος, με την σημείωση πως είναι προ φόρων, τόκων και υποτίμησης. Η περσινή σεζόν ήταν η πρώτη στην οποία εφαρμόστηκαν οι όροι του νέου συμβολαίου ανάμεσα σε ομάδες και CVC, το οποίο διαμορφώνει το ποσοστό που καταλήγει στις ομάδες στο 63% (προηγουμένως ήταν στο 59,6%).

Περαιτέρω πίεση στο κέρδος έφερε και η νέα συμφωνία με την διοικούσα αρχή του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού τη ΦΙΑ, με την οποία η ετήσια αμοιβή της τετραπλασιάστηκε στα 29 εκατ. ευρώ.  

Τέλος, λιγότερα έσοδα έφερε η ματαίωση ενός Γκραντ Πρι στην Ισπανία, η οποία άφησε το καλεντάρι με 19 κούρσες. Για φέτος είχαμε την αποχώρηση και των αγώνων σε Κίνα και Νότια Κορέα, ωστόσο αντικαταστάθηκαν από την Αυστρία και τη Ρωσία.

Ο Οικονομικός Διευθυντής της Φόρμουλα 1, Ντάνκαν Γιόργουοτς, δήλωσε πως είναι χαρούμενος με αυτά τα αποτελέσματα παρά την μείωση των κερδών «αν αναλογιστεί κανείς την συνεχή επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στις χώρες που φιλοξενούν τους αγώνες».