Εθνικό σπορ των ΗΠΑ; Το... ποδόσφαιρο!

Global Sports Business Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 12:51
Εθνικό σπορ των ΗΠΑ; Το... ποδόσφαιρο!

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ''S&B''.  Όλο και πιο μεγάλη απήχηση φαίνεται να έχει το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ, πράγμα που αποδεικνύουν τα γεμάτα γήπεδα στους αγώνες του MLS και η τηλεθέαση σε ποδοσφαιρικά γεγονότα, με πρώτο και καλύτερο το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται αυτές τις μέρες.

 Η προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδα των ομάδων έχει αυξηθεί κατά 6,1%, όπως έδειξαν οι μετρήσεις πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η μέση προσέλευση στα γήπεδα ανέρχεται σε 18.497 θεατές ανά παιχνίδι.

Έξι ομάδες της λίγκας (Σιάτλ Σάουντερς, Τορόντο FC, Πόρτλαντ Τίμπερς, Βανκούβερ Γουάιτκαπς, Ρεάλ Σολτ Λέικ και Σπόρτινγκ KC) έχουν αγγίξει το 100% στην πληρότητα των γηπέδων τους. Πρώτοι στη λίστα με τους περισσότερους θεατές ανά αγώνα είναι οι Σιάτλ Σάουντερς, με μέσο όρο 40.091 εισιτήρια ανά αγώνα, ο οποίος είναι κατά 3,4% μικρότερος σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Η ομάδα που έχει τη μεγαλύτερη αύξηση στην προσέλευση φιλάθλων είναι η DC United, η οποία μετράει μια αύξηση της τάξης του 22,2%, με τη μεγαλύτερη πτώση να ανήκει στους κακούς αγωνιστικά, Τσίβας USA, οι οποίοι έχουν δει μια πτώση που αγγίζει το 8,5%.

Οι μετρήσεις που έγιναν περιλαμβάνουν 137 αγώνες στους οποίους προσήλθαν συνολικά 2.534.045 φίλαθλοι, με τα γήπεδα να εμφανίζουν πληρότητα που φτάνει το 82,2 %.

Είναι προφανές λοιπόν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στο ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο, το οποίο φαίνεται και από την τηλεθέαση που έχει στις ΗΠΑ το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πρέπει να τονιστεί ότι στις ΗΠΑ μένουν πολλοί λατίνοι, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους λατρεύουν το ποδόσφαιρο. Ενδεικτικά λοιπόν το πρώτο παιχνίδι των ΗΠΑ με την Γκάνα παρακολούθησαν 15,9 εκατ. τηλεθεατές δημιουργώντας ένα ρεκόρ τηλεθέασης, το οποίο έσπασε πολύ γρήγορα, καθώς στο δεύτερο παιχνίδι συντονίστηκαν 24,7 εκατ. τηλεθεατές σε όλη τη χώρα καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε από το 2010 ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου (24,3 εκατ. τηλεθεατές).

Βλέποντας την ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για το ποδόσφαιρο τα τηλεοπτικά δίκτυα, ESPN και Fox, έκλεισαν πρόσφατα 8ετή συμβόλαια για τη μετάδοση των αγώνων στα αγγλικά, ενώ το Univision πήρε τα δικαιώματα των ισπανόφωνων μεταδόσεων. Το ESPN και το Fox θα πληρώσουν 75 εκατ. δολάρια συνολικά για κάθε χρονιά, ενώ η Univision θα καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 15 εκατ. δολαρίων. H συμφωνία περιλαμβάνει τη μετάδοση 125 παιχνιδιών του MLS, όπως επίσης και των παιχνιδιών των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων ανδρών και γυναικών των ΗΠΑ.