Έπεσε η μετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Αθλητισμός & Επιχειρήσεις Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 12:42
Έπεσε η μετοχή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ακόμα και μεγάλοι σύλλογοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κινδυνεύουν με σημαντική μείωση των κερδών τους εάν αποτύχουν στις διοργανώσεις που λαμβάνουν μέρος.

Η αποτυχία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην περσινή διοργάνωση του Τσάμπιονς οδήγησε σε μείωση των εσόδων της κατά 3,3% σε 320,3 εκατ. λίρες για το έτος έως τις 30 Ιουνίου. Τα καθαρά κέρδη του συλλόγου αυξήθηκαν κατά 79,2% σε 23,3 εκατ. £, όμως αυτό οφείλεται κυρίως από μία έκπτωση φόρου £ 28 εκατ. Τα έσοδα που προκύπτουν από τις χορηγίες κα το merchandising παρουσίασαν αύξηση κατά 13,7% σε επίπεδα ρεκόρ των £ 117,6 εκατ. για το έτος.

Οι αριθμοί είναι οι πρώτοι μετά την είσοδο της ομάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον περασμένο μήνα στα $ 14 το μερίδιο, από τότε που η τιμή τους είχει πέσει. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι μετοχές υποχώρησαν κατά 2% στα 12,68 δολάρια.

Η αποτυχία της Γιουνάιτεντ να περάσει τους νοκ-άουτ αγώνες του Champions League την περασμένη σεζόν σημαίνει ταυτόχρονα και μείωση των εσόδων κατά 11,3% σε £ 104 εκατ. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν απόδειξη ότι τα ποδοσφαιρικά σωματεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο.

Εκτός από το Τσάμπιονς Λιγκ, ο σύλλογος δεν κατάφερε να προχωρήσει αρκετά και στη διοργάνωση του FA Cup, που σημαίνει λιγότερα παιχνίδια εντός έδρας απ' ότι συνήθως και ως εκ τούτου λιγότερα κέρδη από τα εισιτήρια. Ένα ζήτημα ακόμη που απασχολεί τους ιθύνοντες του είναι η πιστολιπτική ικανότητα του συλλόγου, η οποία έπεσε από 459 εκατ. λίρες σε 437 εκατ. λίρες.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά την επίπλευση, η οποία συγκέντρωσε περίπου $ 233 εκατ. (£ 150) για τον σύλλογο, τα δάνεια είχαν μειωθεί περαιτέρω. O Εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ed Woodward, δήλωσε: «Η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε για το έτος 2012 βοήθησε ώστε να θεωρηθεί το καλύτερο έτος για τις εμπορικές επιχειρήσεις της Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Σύμφωνα με τον σύλλογο, τα έσοδα από τις χορηγίες ανήλθαν σε £ 63 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14,9%. Τα έσοδα από το merchandising αυξήθηκαν, επίσης, κατά 8% σε £ 33,8 εκατ. Όσον αφορά τα έσοδα που προέρχονται από τα ΜΜΕ, αυξήθηκαν κατά 15,5% σε £ 5,2 εκατ.

Τα έσοδα που αναμένονται για το τρέχον οικονομικό έτος αναμένεται να αυξηθούν σε £ 350-360 εκατ. με την προϋπόθεση η ομάδα να φτάσει στα προημιτελικά του Champions League αλλά και των δύο εγχώριων διοργανώσεων του κυπέλλου.

Από εκεί και πέρα, στο κλαμπ περιμένουν κι άλλα έσοδα που θα ενισχύσουν τα ταμεία του συλλόγου της τάξης των $ 559 εκατ. (£ 344 εκατ.), έπειτα από τη σύναψη επταετούς συμφωνίας χορηγίας με την αυτοκινητοβιομηχανία Chevrolet που έχει έδρα τις ΗΠΑ και ανήκει στην General Motors, η οποία ξεκινά τη σεζόν 2014-15.