Μνημονιακή πολιτική στο ισπανικό ποδόσφαιρο

Global Sports Business Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 13:17
Μνημονιακή πολιτική στο ισπανικό ποδόσφαιρο

Η άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ισπανία, δεν επηρεάζει μόνο τους πολίτες αλλά και τις ποδοσφαιρικές ομάδες της Ισπανίας, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία αποπληρωμής των υπέρογκων χρεών τους προς το ισπανικό δημόσιο.

Πρόκειται για χρέη συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ που αφορούν φόρους που δεν έχουν καταβληθεί, αλλά και ασφαλιστικές εισφορές για τους ποδοσφαιριστές.

Έπειτα από πιέσεις του άσκησε το κράτος, τους τελευταίους μήνες άρχισε να εφαρμόζεται από τους συλλόγους ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι σύλλογοι θα πρέπει μέσα στα επόμενα έτη να κάνουν αποπληρωμή των χρεών τους.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου αθλητισμού της χώρας Μιγκέλ Καρδενάλ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για την πρώτη φορά που βλέπουμε τα ποσά αυτά να μειώνονται μετά από αρκετά δεκαετίες» προσθέτοντας πως σημαντικό ρόλο σ’ αυτό, έπαιξε και η απόφαση των ομάδων να μην ξοδέψουν υπέρογκα ποσά για μεταγραφές το φετινό καλοκαίρι.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ομάδες στις δυο πρώτες κατηγορίες της Ισπανίας προέβησαν σε μείωση των εξόδων τους σε ποσοστό 65%.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, καθώς για δεύτερη χρονιά στη σειρά η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αρνήθηκε την νόμιμη επιχορήγησή της από το ισπανικό δημόσιο, αφού οι συνεχιζόμενες επιτυχίες της εθνικής ομάδας της χώρας έχουν καταστήσει σε μεγάλο ποσοστό αυτάρκη την ισπανική ομοσπονδία ώστε να μην έχει ανάγκη τα χρήματα του ισπανικού δημοσίου.