Επενδυτές από ΗΠΑ και Κατάρ προσφέρουν 8 δισ. δολ. για να γίνουν αφεντικά της Φόρμουλα 1

Global Sports Business Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 11:25
Επενδυτές από ΗΠΑ και Κατάρ προσφέρουν 8 δισ. δολ. για να γίνουν αφεντικά της Φόρμουλα 1

Οι επενδυτικές εταιρείες RSE Ventures και Qatar Sports Investments σχεδιάζουν να προσφέρουν μέχρι και 8 δισ. δολάρια για να αποκτήσουν το 35,5% των μετοχών της εταιρείας που ελέγχει τα δικαιώματα της Φόρμουλα 1.

Ισχυρός άνδρας της RSE Ventures είναι ο Αμερικανός επιχειρηματίας Στέφεν Ρος, που ασχολείται κυρίως με τον τομέα των ακινήτων, ενώ είναι ιδιοκτήτης και των Μαιάμι Ντόλφινς του NFL. Από την άλλη πλευρά, η Qatar Sports Investments είναι η γνωστή κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ στην οποία ανήκει η Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι δύο αυτές πλευρές, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν μία τεράστια επένδυση στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών, όπως το πρακτορείο Reuters και οι Financial Times, οι δύο επενδυτικές επιθυμούν να εξαγοράσουν από την CVC Capital Partners το 35,5% που κατέχει στην εταιρεία που ελέγχει τη Φόρμουλα 1. Μάλιστα, πηγές μέσα από μεγάλες τράπεζες, οι οποίες έχουν αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στις επαφές, αναφέρουν πως οι διαπραγματεύσεις είναι προχωρημένες.

Η CVC, της οποία τα συμφέροντα εξυπηρετεί το «αφεντικό» του σπορ ο Μπέρνι Έκλεστοουν, είναι εδώ και μία δεκαετία η μεγαλομέτοχος της Φόρμουλα 1, αν και τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει το ποσοστό της. Το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει έντονη φημολογία πως η CVC επιθυμεί να πουλήσει τις μετοχές της, εισπράττοντας, φυσικά, ένα «θεόρατο» ποσό.

RSE Ventures και Qatar Sports Investments έχουν στο μυαλό τους να στρέψουν τη Φόρμουλα 1 προς την Αμερική. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόλις ένας αγώνας στις ΗΠΑ, όπου στον μηχανοκίνητο αθλητισμό κυριαρχούν τα τοπικά πρωταθλήματα.