Τα ποδοσφαιρικά σκάνδαλα προκαλούν έλλειψη ρευστότητας στο Κόπα Αμέρικα

Global Sports Business Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 13:03
Τα ποδοσφαιρικά σκάνδαλα προκαλούν έλλειψη ρευστότητας στο Κόπα Αμέρικα

Η έρευνα που γίνεται στα υψηλά κλιμάκια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έχει προκαλέσει το «πάγωμα» των λογαριασμών της εταιρείας αθλητικού μάρκετινγκ Datisa και κατ΄ επέκταση έχει δυσκολέψει την αποπληρωμή των χρηματικών επάθλων στις ομάδες του Κόπα Αμέρικα.

Η Datisa είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας Νότιας Αμερικής (Conmebol) όλα τα εμπορικά δικαιώματα του σπουδαίου ποδοσφαιρικού τουρνουά. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, όμως, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας που κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τη διαφθορά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Λόγω των κατηγοριών εναντίον τους αποφασίστηκε να παγώσουν και οι λογαριασμοί της Datisa.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να μην έχει καταβάλει τα 45 από τα 80 εκατ. δολάρια που προβλέπει το συμβόλαιό της με την Conmebol. Έτσι, οι διοργανωτές του Κόπα Αμέρικα δυσκολεύονται να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να καταβάλουν στις ομάδες τα χρηματικά έπαθλα που τους αναλογούν.

Σήμερα ξεκινά η προημιτελική φάση του τουρνουά, με κάθε μία από τις οκτώ ομάδες να πρέπει να λάβουν 750.000 δολ. μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Υπάρχει όμως και η συνέχεια, με τις τέσσερις πρώτες ομάδες να πρέπει να καρπωθούν ακόμα περισσότερα χρήματα. Η 4η θέση θα αποφέρει συνολικά 2,25 εκατ. δολάρια. Η νικήτρια ομάδα του μικρού τελικού θα καρπωθεί 3,5 εκατ. δολ. Η φιναλίστ θα βάλει στα ταμεία της ομοσπονδίας της 4,5 εκατ. δολ. και η μεγάλη πρωταθλήτρια 5,5 εκατ. δολ.

Μία πρώτη κίνηση των ανθρώπων της Συνομοσπονδίας ήταν να απευθυνθούν στους χορηγούς της διοργάνωσης (Coca-Cola Co., Kia., DHL, Claro, MasterCard), ζητώντας τους να μην πληρώσουν για τα χορηγικά τους συμβόλαια τη Datisa, αλλά απευθείας την Conmebol, έτσι ώστε και οι ομάδες να πάρουν άμεσα την οικονομική επιβράβευση που τους αναλογεί. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι απλό και χρειάζονται πολλές νομικές και άλλες διαδικασίες.

Τοποθέτηση υπάρχει και από πλευράς Datisa και συγκεκριμένα από στέλεχος της εταιρείας μάρκετινγκ Traffic Group, που είναι μέλος της κοινοπραξίας που δημιούργησε τη Datisa. «Τη στιγμή που θα ξεκλειδώσουν οι λογαριασμοί της εταιρείας θα δώσουμε τα χρήματα. Αυτή τη στιγμή δε βρίσκονται στα χέρια μας», ανέφερε.