Η εταιρεία ζυμαρικών Barilla, στηρίζει την Πάρμα στο νέο της ξεκίνημα

Αθλητισμός & Επιχειρήσεις Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 14:45
Η εταιρεία ζυμαρικών Barilla, στηρίζει την Πάρμα στο νέο της ξεκίνημα

Η Πάρμα Κάλτσιο 1913, ο νέος ποδοσφαιρικός σύλλογος που δημιουργήθηκε στην ομώνυμη ιταλική πόλη για να αντικαταστήσει τη γνωστή Πάρμα που διαλύθηκε, έλαβε το «πράσινο φως» από την ιταλική Ομοσπονδία και θα ξεκινήσει την πορεία της από την 4η κατηγορία. Ο ιδιοκτήτης των ζυμαρικών Barilla, βασικός χρηματοδότης του νέου εγχειρήματος.

Η άλλοτε κραταιά Πάρμα, η οποία τη δεκαετία του 1990 κατέκτησε δύο φορές το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, πριν λίγους μήνες χρεοκόπησε υπό το βάρος οφειλών που είχαν φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ. Επειδή όμως η ΠΑΕ μπορεί μερικές φορές να πεθαίνουν, οι ομάδες όμως όχι, στην ιταλική πόλη «γεννήθηκε» μία νέα προσπάθεια, που ευελπιστεί να συνεχίσει την κληρονομιά της ιστορικής Πάρμα.

Η Πάρμα Κάλτσιο 1913, από τη χρονολογία ίδρυσης του ιστορικού κλαμπ, θα ξεκινήσει την αγωνιστική της πορεία από την 4η κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, την πρώτη ερασιτεχνική. Από τη στιγμή που ακόμα δεν έχει τη μορφή εταιρείας, δεν υπάρχει συγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο, άρα και ιδιοκτήτες. Τον ρόλο του χρηματοδότη, όμως, έχει μια ομάδα επιχειρηματιών, με προεξέχοντα, τον ιδιοκτήτη του ομίλου Barilla, Γκουίντο Μπαρίλα.

Ο όμιλος Barilla (στην Ελλάδα κατέχει τη Misko), που εδρεύει στην Πάρμα, κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια βιομηχανία των ζυμαρικών. Οι πωλήσεις των προϊόντων της αποτελούν το 40-45% του συνόλου στην αγορά της Ιταλίας και το 25% της αμερικανικής αγοράς. Επιπροσθέτως, η Barilla είναι σημαντικός παίκτης και στα προϊόντα αρτοποιίας.

Στον προεδρικό θώκο του νέου ποδοσφαιρικού κλαμπ ανέβηκε ο Νέβιο Σκάλα, ο 67χρονος Ιταλός προπονητής που κατείχε τα αγωνιστικά ηνία της ομάδας την εποχή που μεσουρανούσε.