Η ανακάλυψη του 2012: Έλληνας ποδοσφαιριστής!

Αθλητισμός & Επιχειρήσεις Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 08:03
Η ανακάλυψη του 2012: Έλληνας ποδοσφαιριστής!

Η οικονομική κρίση έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο ποδόσφαιρο. Αλλά ίσως σημάνει και την απαρχή, για να εμπιστευτούν εκ νέου και να επενδύσουν οι ελληνικές ομάδες στα εγχώρια ταλέντα.

Το ελληνικό πρωτάθλημα με την πάροδο των χρόνων, θα περίμενε κανείς να έχει σημειώσει βήματα προόδου, όμως δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ένας λόγος παραπάνω, από την στιγμή που η οικονομική κρίση χτυπά την πόρτα των ομάδων. Και τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν χρήματα; Προκύπτει η νέα γενιά του ελληνικού ποδοσφαίρου!

Τα πρόσωπα των καλοκαιρινών μεταγραφών, αυτή τη φορά δεν ήταν αστέρες που έρχονταν στην χώρα μας από προηγμένα πρωταθλήματα, αλλά αμούστακα παιδιά, που λόγω έλλειψης άλλων, προωθούνταν στις επαγγελματικές ομάδες, με σκοπό να μειωθούν τα μπάτζετ και να βγει η χρονιά. Η νέα γενιά των ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι τυχερή μέσα στην ατυχία της, καθώς μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα γι' αυτούς να υπογράψουν παχυλά συμβόλαια, όμως τους δίνεται η ευκαιρία να παίξουν και μέσω της συμμετοχής τους να διακριθούν.

Κερδισμένες από όλη αυτή την ιστορία, μπορούν να θεωρηθούν οι εθνικές ομάδες των Παίδων και των Νέων. Από την στιγμή που βλέπουμε μεγάλες ομάδες να εμπιστεύονται και να δίνουν χρόνο συμμετοχής σε νέους παίκτες, τότε ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος αυτοί να μείνουν "αιώνια" ταλέντα, όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.

Ο Άντι Γουόρχολ, είχε πει κάποτε ότι στο μέλλον όλοι θα έχουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν. Στην προκειμένη περίπτωση, η νέα γενιά των Ελλήνων ποδοσφαιριστών θα δικαιούται παραπάνω από 15 λεπτά, ίσως και ολόκληρα 90λεπτα... Η έλλειψη χρημάτων, όπως επίσης η απουσία λαμπερών ξένων ονομάτων στις ομάδες, είναι καθοριστικοί παράγοντες, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στα νέα ταλέντα να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό μέλλον.

Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο παράδειγμα από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο οποίος αγωνίζεται στην Σάλκε και μάλιστα βασικός, ενώ στην προηγούμενή του ομάδα, τον Ολυμπιακό, δεν του δόθηκαν αρκετές ευκαιρίες και περιοριζόταν σε ολιγόλεπτες συμμετοχές στους αγώνες Κυπέλλου και με αντιπάλους χαμηλής δυναμικότητας.

Η φετινή σεζόν στη Σούπερ Λίγκα αναμένεται να είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Τα μεγάλα ονόματα ξένων ποδοσφαιριστών έχουν αντικατασταθεί από αυτά νέων Ελλήνων παικτών, που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό, μπορεί να έχει αντίκτυπο στο θέαμα και ίσως να χαμηλώσει επικίνδυνα ο πήχης της ποιότητας του πρωταθλήματος, όμως αν οι ομάδες δώσουν την απαιτούμενη προσοχή που χρειάζεται σε αυτά τα παιδιά, μόνο καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να προκύψει. 

Μία απλή καταγραφή αριθμών μπορεί να δώσει απαντήσεις για τη νέα τάξη πραγμάτων που ακολουθείται στο σύνολό της από τους ελληνικούς συλλόγους. Ο αριθμός των ξένων ποδοσφαιριστών που καταγράφονται στη φετινή Σούπερ Λιγκ, είναι 128. Αυτό ερμηνεύεται σε ποσοστά, ότι το 27,8% είναι ξένοι ποδοσφαιριστές ή διαφορετικά το 72,2% είναι Έλληνες. Να λοιπόν, που η οικονομική κρίση του ελληνικού ποδοσφαίρου προσφέρει και ευκαιρίες... Ιδίως αν συγκρίνουμε τους αριθμούς αυτούς σε σχέση με πέρυσι, ο αριθμός των Ελλήνων ήταν 113, ενώ των ξένων 108. Η κρίση φέρνει μαζί της προβλήματα, όμως αποδεικνύεται ότι ταυτόχρονα φέρνει και ευκαιρίες που μπορεί να σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη των εγχώριων ταλέντων.Χαρακτηριστικά παραδείγματα, αποτελούν οι ομάδες του Άρη και της ΑΕΚ, που ο μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών που διαθέτουν στο ρόστερ τους δεν ξεπερνάει τα 22 χρόνια!

Ακόμα και στους πάγκους των ομάδων, παρατηρούνται αλλαγές, καθώς πλέον οι διοικούντες των ΠΑΕ δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τους Έλληνες προπονητές. Ο αριθμός των 13 Ελλήνων τεχνικών που εργάζονται αυτή τη στιγμή στο πρωτάθλημα τα λέει όλα.

Αν ο τωρινός τρόπος λειτουργίας των ομάδων δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα, αλλά ο κανόνας πλέον, οι ελληνικοί σύλλογοι μπορούν να κάνουν βήματα προόδου, στηριζόμενοι στο εγχώριο ταλέντο. Η ανάπτυξη των ακαδημιών και η βελτίωση των υποδομών μπορεί να σταθούν ικανά, για να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και την ανυποληψία του το ελληνικό ποδόσφαιρο...