Γερμανία: Η Red Bull ανέβασε την ομάδα της στην Μπουντεσλίγκα και πλέον στοχεύει στην κορυφή

Global Sports Business Δευτέρα, 09 Μαΐου 2016 17:25
Γερμανία: Η Red Bull ανέβασε την ομάδα της στην Μπουντεσλίγκα και πλέον στοχεύει στην κορυφή

Το πρώτο κομμάτι του ποδοσφαιρικού πρότζεκτ της Red Bull, της πασίγνωστης και πανίσχυρης εταιρείας ενεργειακών ποτών, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με την ομάδα της εταιρείας, την ΡάσενΜπολσπορτ Λειψίας (ΡΜ Λειψίας), να κερδίζει την άνοδό της στην Μπουντεσλίγκα μόλις επτά χρόνια μετά τη δημιουργία της.

Το 2009, μετά από χρόνια σκέψεων και προσπαθειών, η αυστριακή εταιρεία Red Bull δημιούργησε τον δικό της ποδοσφαιρικό σύλλογο στην πόλη της Λειψίας, στην ανατολική Γερμανία, εξαγοράζοντας την άδεια μίας ομάδας της 5ης κατηγορίας. Η επιλογή της πόλης δεν ήταν τυχαία, αφού τόσο στη Λειψία αλλά και στην ευρύτερη Σαξονία, το επίπεδο του ποδοσφαίρου ήταν πολύ πεσμένο και δεν υπήρχαν ομάδες στις μεγάλες κατηγορίες.

Ο στόχος των ανθρώπων της εταιρείας ήταν να φέρουν το νέο κλαμπ από την 5η κατηγορία στα «σαλόνια» της Μπουντεσλίγκα μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια. Η χτεσινή νίκη επί της Καρλσρούης, που σηματοδότησε τη μαθηματική κατάληψη της 2ης προνομιούχου θέσης στην 2η κατηγορία, έκανε το πλάνο πραγματικότητα ένα χρόνο νωρίτερα από ότι ανέφερε ο προγραμματισμός.

Αυτή η επιτυχία οφείλεται 100% στα χρήματα που αποφάσισε να διαθέσει η Red Bull. Σε κάθε πρωτάθλημα που αγωνιζόταν η ομάδα είχε με μεγάλη διαφορά το υψηλότερο μπάτζετ. Τη φετινή σεζόν, για παράδειγμα, η Λειψία πραγματοποίησε τις 4 από τις 5 ακριβότερες μετεγγραφές της 2ης κατηγορίας. Ο μέσος όρος της αξίας των παικτών της στο «ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο» βρίσκεται στο 1,6 εκατ. ευρώ, όταν ο μέσος όρος των υπόλοιπων ομάδων είναι στις 629.000 ευρώ. Για πολλούς ειδικούς, η ομάδα της Ρεντ Μπουλ παρέταξε το καλύτερο ρόστερ στην ιστορία της κατηγορίας. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως ο πρόκειται για μία ομάδα με πάρα πολλούς νεαρούς (άρα με μεγάλα περιθώρια εξέλιξης), ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται μερικά από τα κορυφαία ταλέντα της Γερμανίας, της Αυστρίας και άλλων χωρών.

Όντας μία ομάδα χωρίς ιστορία και αποτελώντας το καλύτερο παράδειγμα της εμπορευματοποίησης και επαγγελματοποίησης του μοντέρνου ποδοσφαίρου, έχει αποκτήσει πολλούς εχθρούς στις τάξεις των υπόλοιπων ομάδων. Η κριτική έχει να κάνει με το γεγονός πως πρόκειται για μία ομάδα όπου η εμπλοκή μίας εταιρείας είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη, όταν παραδοσιακά στη Γερμανία τα κλαμπ έχουν να κάνουν με την τοπική κοινωνία. Οπαδοί πολλών ομάδων έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μίας καμπάνιας που τονίζει πως η ΡΜ Λειψίας αποτελεί εργαλείο μάρκετινγκ για την Red Bull.

Αντίθεη άποψη, πάντως, φαίνεται πως έχει το ποδοσφαιρικό κοινό της περιοχής της Λειψίας, που έχει αγκαλιάσει την ομάδα. Τη φετινή σεζόν κατά μέσο όρο 30.000 άτομα παρακολουθούσαν τα παιχνίδια στην «Αρένα Ρεντ Μπούλ», αποδεχόμενα το γεγονός πως η συγκεκριμένη ομάδα αποτελεί τη μοναδική ελπίδα όλης της περιοχής να φιλοξενήσει αγώνες του κορυφαίου ποδοσφαιρικού επίπεδου. Εξάλλου, είναι μάλλον κοροϊδία να θεωρεί κάποιος πως η ομάδα της Λειψίας είναι «ξεπουλημένη» στο κεφάλαιο, όταν τα κορυφαία κλαμπ της χώρας, Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Σάλκε, Βόλφσμπουργκ, κλπ, εισπράττουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες αθλητικών ειδών, τηλεπικοινωνιακές, βιομηχανίες χημικών, ενεργειακές εταιρίες, κλπ.

 

Σε κάθε περίπτωση η ΡΜ Λειψίας από τον προσεχή Αύγουστο θα αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα. Η διοίκηση της Red Bull και κατ΄ επέκταση του συλλόγου θα κληθεί να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει ένα νέο πλάνο. Το μόνο σίγουρο είναι πως απώτερος στόχος θα είναι η κατάκτηση του τίτλου. Το αν και πότε αυτό συμβεί, θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε.