Με διαδικασίες εξπρές η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ

Αθλητισμός & Επιχειρήσεις Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 11:31
Με διαδικασίες εξπρές η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ

Με διαδικασίες εξπρές προχωράει η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ με καταληκτική προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος την 19η Οκτωβρίου.

Την έναρξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, προφανώς στα πλαίσια της επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και αφού προηγήθηκε καταιγισμός δημοσιευμάτων, ανακοινώσεων και διευκρινίσεων για την φορολογία παλαιών και νέων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.


Αρχικά η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να πωλήσει το 29% του Οργανισμού και τώρα, μετά την αύξηση του ποσοστού των προς διάθεση μετοχών, θα μείνει στο Δημόσιο περίπου 1%.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η διαγωνιστική διαδικασία, θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, με την επιφύλαξη του δικαιώματος του Ταμείου να εισάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.


Κατά την πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία με την υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος.Κατά τη δεύτερη φάση, όσοι υποψήφιοι επιλεγούν, θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ έχουν αναλάβει η Deutsche Bank AG (παράρτημα Λονδίνου) και η Εθνική Τράπεζα, ενώ ως νομικοί σύμβουλοι ενεργούν η Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς και Συνεργάτες.


Αναφερόμενος στο θέμα ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, δήλωσε: «Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης του συνολικού εθνικού σχεδίου επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Στόχοι του προγράμματος είναι η προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα εκτελεσθεί με απόλυτη διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ώστε να συνδράμει αποφασιστικά στους στόχους αυτούς».