Η ΦΙΦΑ αλλάζει το μετεγγραφικό τοπίο για τους ανήλικους ποδοσφαιριστές

Managers - Μετεγγραφές Τρίτη, 18 Απριλίου 2017 16:32
Η ΦΙΦΑ αλλάζει το μετεγγραφικό τοπίο για τους ανήλικους ποδοσφαιριστές

Σε αλλαγές στους κανονισμούς που αναφέρονται στις μετακινήσεις των ανηλίκων παικτών, προχωρά η ΦΙΦΑ. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία έκανε γνωστές αυτές τις αλλαγές, με επιστολές που έστειλε στις εθνικές ομοσπονδίες.

Αλλάζει το τοπίο των μετεγγραφών ανηλίκων ποδοσφαιριστών η ΦΙΦΑ. Στον «Οδηγό για την απόκτηση ενός ανήλικου παίκτη», προστέθηκαν νέες εξαιρέσεις στο σχετικό άρθρο 19 των κανονισμών, προκαλώντας πάντως θετική αντίδραση, μίας και υπάρχει προσδοκία για μεγαλύτερη δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο.

Αυτές είναι οι νέες εξαιρέσεις που αφορούν τις μετεγγραφές ανηλίκων παικτών σε διεθνές επίπεδο:

1) Διεθνής μετακίνηση για λόγους πέρα από το ποδόσφαιρο. Όχι μόνο σε περιπτώσεις που αφορούν και τους δύο γονείς. Αλλά ακόμα και εάν ένας από αυτούς, έχει την επιμέλεια. Ή είναι ο κηδεμόνας σε περίπτωση θανάτου ή ανάκλησης της γονικής επιμέλειας.
2) Ο παίκτης είναι μεταξύ 16 και 18 ετών  και κινείται εντός της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή έχει ευρωπαϊκή ιθαγένεια.
3) Ο ανήλικός παίκτης και ο σύλλογος βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 50 χιλιόμετρα από τα κοινά τους σύνορα.
4) Ο ανήλικος ποδοσφαιριστής εγγράφεται για πρώτη φορά και έχει ζήσει τουλάχιστον πέντε έτη αδιαλείπτως στη χώρα όπου σκοπεύει να μεταγραφεί.
5) Ο ανήλικος παίκτης είναι φοιτητής ανταλλαγής στο εξωτερικό.
6) Ο ανήλικος παίκτης είναι πρόσφυγας για ανθρωπιστικούς λόγους, συνοδευόμενος ή όχι από τους γονείς του.