Η Adidas ζητάει το άνοιγμα της Μπουντεσλίγκα σε επενδυτές και επιχειρήσεις

Global Sports Business Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017 21:21
Η Adidas ζητάει το άνοιγμα της Μπουντεσλίγκα σε επενδυτές και επιχειρήσεις

Στη γερμανική αθλητική εταιρεία Adidas θεωρούν κομβικής σημασίας την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει το να κατέχουν επενδυτές και επιχειρήσεις το 51% των ποδοσφαιρικών συλλόγων της Γερμανίας, προκειμένου η Μπουντεσλίγκα να ανέβει στο επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Κάσπερ Ρόρστεντ, ο άνθρωπος που από τον περασμένο Οκτώβριο έχει αναλάβει τις τύχες της Adidas από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, παραχώρησε συνέντευξη με θέμα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη Γερμανία (όπου εδρεύει η εταιρεία) και πως αυτό θα βελτιωθεί ώστε να φτάσει στην ευρωπαϊκή κορυφή.

Μία από τις προτάσεις του Ρόρστεντ (ο ίδιος είναι Δανός) ήταν το να γίνονται μερικά ματς, όπως για παράδειγμα ο τελικός Κυπέλλου, εκτός Γερμανίας και συγκεκριμένα στις νέες μεγάλες ποδοσφαιρικές αγορές (Κίνα, ΗΠΑ, Αραβία). Ακόμα πιο σημαντική, όμως, θεωρεί την είσοδο στην Μπουντεσλίγκα πλούσιων επενδυτών που θα ανεβάσουν τις ομάδες επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρχουν και άλλες που ξεχωρίζουν πέρα από την Μπάγερν και την Ντόρτμουντ.

Αυτό που δε γνωρίζει η πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων είναι πως στη Γερμανία οι ομάδες απαγορεύεται να ανήκουν σε εταιρείες ή ιδιώτες επενδυτές. Ο νόμος «50+1» απαιτεί τουλάχιστον το 50% συν μία των μετοχών κάθε ποδοσφαιρικής εταιρείας να ανήκει στα μέλη του συλλόγου (στον Ερασιτέχνη), δηλαδή θέλει τις ομάδες να είναι λαϊκής βάσης. Μοναδικές εξαιρέσεις οι Βόλφσμπουργκ και Λεβερκούζεν που ανήκουν σε Volkswagen και Bayer αντίστοιχα, λόγω του ότι αυτές οι εταιρείες στηρίζουν τα συγκεκριμένα κλαμπ εδώ και πολλές δεκαετίες.

«Η κατάργηση του «50 + 1» θα επιτρέψει την αύξηση των επενδύσεων στις ομάδες της Μπουντεσλίγκα και θα κάνει το πρωτάθλημα πιο συναρπαστικό, μέσα από τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό», είπε ο Κάσπερ Ρόρστεντ, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα την Πρέμιερ Λιγκ. «Χάρη στους επενδυτές, υπάρχουν πάντα πολλές αγγλικές ομάδες που μπορεί να κερδίσουν τον τίτλο», υποστήριξε. «Υπάρχουν αρκετά ελκυστικά παιχνίδια κάθε εβδομάδα με το ενδιαφέρον να είναι πολύ μεγάλο».

Όταν ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Γερμανικής Λίγκας, Κρίστιαν Σάιφερτ, να σχολιάσει αυτή την άποψη, εκείνος δήλωσε υπέρμαχος αυτού του κανόνα αφού θεωρεί πως η είσοδος επενδυτών θα έθετε σε κίνδυνο μερικά από τα στοιχεία που κάνουν την Μπουντεσλίγκα ξεχωριστή, όπως οι χαμηλές τιμές των εισιτηρίων και η ιδιαίτερη σύνδεση που έχουν οι οπαδοί με τις ομάδες. Ωστόσο, κάλεσε τις ΠΑΕ σε μία νέα πλήρη και ειλικρινή συζήτηση για το αν ο κανόνας «50+1» πρέπει να υποστεί κάποιες μετατροπές.