Η Mercedes επενδύει 41,5 εκατ. στην ομάδα της Στουτγκάρδης

Global Sports Business Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 12:47
Η Mercedes επενδύει 41,5 εκατ. στην ομάδα της Στουτγκάρδης

Το 11,75% των μετοχών της γερμανικής Στουτγκάρδης αναμένεται να αποκτήσει η βιομηχανία κολοσσός Daimler, η μητρική εταιρεία της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes, αποδεικνύοντας για ακόμα φορά τους στενούς δεσμούς που ενώνουν εταιρεία και σύλλογο.

Η ομάδα της Στουτγκάρδης παλεύει να εξασφαλίσει την άνοδο στην Μπουντεσλίγκα, από την οποία υποβιβάστηκε μετά από δεκαετίες παρουσίας και την κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων Γερμανίας. Σε οικονομικό επίπεδο επίσης προσπαθεί να κάνει επανεκκίνηση με τη διοίκηση να παίρνει την ιστορική απόφαση να θέσει προς πώληση το 25% των μετοχών της ΠΑΕ έναντι 100 εκατ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως στη Γερμανία οι ομάδες ανήκουν στα μέλη τους, με μία εταιρεία ή κάποιον επενδυτή να μπορεί να κατέχει μόνο μειοψηφικό ποσοστό (έως 49%).

Σε αυτό το ιστορικό εγχείρημα η ομάδα έχει ήδη βρει τον πρώτο σύμμαχο από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Δεν είναι άλλος από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes που θα αγοράσει το 11,75% των μετοχών έναντι 41,5 εκατ. ευρώ.

Το deal θα ολοκληρωθεί αν ισχύσουν συγκεκριμένοι όροι. Πρώτος είναι οι «Κόκκινοι» να εξασφαλίσουν την άνοδο (αυτή τη στιγμή είναι στην 1η θέση της 2ης κατηγορίας), ενώ δεύτερος, αλλά κομβικός, είναι τα 50.000 μέλη του κλαμπ να δώσουν την έγκρισή τους στο σχέδιο πώλησης των μετοχών.

Η κίνηση της Mercedes μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε, αφού ιστορικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την 123 ετών ομάδα της γερμανικής μεγαλούπολης. Η αυτοκινητοβιομηχανία κολοσσός έχει την έδρα της στην πόλη της Στουτγκάρδης, με ένα από τα εργοστάσια της να είναι πολύ κοντά στην έδρα της ομάδας. Το γήπεδο αυτό από το 1993 έφερε το όνομα του Γκότλιμπ Ντάιμλερ, ιδρυτή του ομίλου Daimler, ενώ από το 2008 λέγεται «Mercedes-Benz Arena». Εκτός από χορηγός ονοματοδοσίας του γηπέδου είναι και βασικός χορηγός στη φανέλα του κλαμπ.