Πρέμιερ Λιγκ: Οι έξι «μεγάλοι» απαιτούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα τηλεοπτικά

Global Sports Business Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 17:47
Πρέμιερ Λιγκ: Οι έξι «μεγάλοι» απαιτούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα τηλεοπτικά

Μάχη αναμένεται να υπάρξει στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Πρέμιερ Λιγκ, ανάμεσα στην πλειοψηφία των συλλόγων και τα έξι πιο ισχυρά και εμπορικά κλαμπ που απαιτούν μεγαλύτερο κομμάτι από τα διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα.

Εκπρόσωποι από τις 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ συναντούνται σήμερα και άυριο προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για σημαντικά οργανωτικά και οικονομικά ζητήματα του κορυφαίου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Το θέμα που βρίσκεται υψηλότερα στην ατζέντα είναι αυτό των τηλεοπτικών εσόδων από συμφωνίες εκτός Αγγλίας και συγκεκριμένα πως αυτά τα χρήματα θα μοιράζονται στις ομάδες.

Εκτιμάται ότι περίπου 3 δισ. λίρες, από τα συνολικά 8,3 δισ. τηλεοπτικά έσοδα του αγγλικού πρωταθλήματος, προέρχονται από το εξωτερικό. Μέχρι τώρα αυτά τα χρήματα μοιράζονταν ισόποσα σε όλα τα κλαμπ (διαβάστε αναλυτικά τη μοιρασιά της φετινής σεζόν), αλλά οι «μεγάλοι» του αγγλικού ποδοσφαίρου θέλουν αυτό να αλλάξει. Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ έχουν ήδη εφαρμόσει πίεση για να λάβουν μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας», με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τσέλσι και Τότεναμ να αναμένεται να υποστηρίξουν πως η τωρινή κατανομή είναι άδικη.

Αυτό που τονίζει η συγκεκριμένη πλευρά είναι πως η δική τους δημοφιλία στο εξωτερικό είναι αυτή που κάνει εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους να θέλουν να παρακολουθούν τα ματς της Πρέμιερ, άρα οδηγεί τα κανάλια να αγοράζουν τα δικαιώματα. Η κοινή τους πεποίθηση είναι πως αδικούνται όταν παίρνουν τα ίδια χρήματα με τις άλλες ομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που είχε πει πριν μερικά χρόνια ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Λίβερπουλ, Ίαν Άιρ, ότι: «Στην Κουάλα Λουμπούρ κανείς δε βάζει συνδρομητική τηλεόραση για να βλέπει την Μπόλτον».

Για να αλλάξει η μέθοδος κατανομής των τηλεοπτικών η Λίγκα απαιτεί τουλάχιστον 14 (στις 20) θετικές ψήφους, αριθμός που δύσκολα θα επιτευχθεί αφού οι πλειοψηφία των ομάδων (ιδιαίτερα οι λιγότερο δημοφιλείς) θα αντιδράσουν έντονα. Αυτό που μοιάζει ως πιθανότερο είναι να βρεθεί κοινός τόπος, έτσι ώστε και οι έξι, που αποτελούν τους μεγάλους πρεσβευτές του πρωταθλήματος, να νιώσουν ικανοποίηση, αλλά και οι υπόλοιποι να μη βγουν χαμένοι.

Άλλα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι η διαδικασία ελέγχου υποψήφιων ιδιοκτητών και διευθυντών ομάδων, η οποία εξετάζει όλους όσους θέλουν να εισχωρήσουν στη Λίγκα, τα χρήματα που λαμβάνουν οι ομάδες που υποβιβάζονται και το αν επιτραπούν θέσεις όρθιων στα γήπεδα.