Το Amazon δίνει 10 εκατ. στη Μαν. Σίτι για σειρά ντοκιμαντέρ - Ενστάσεις από τα κανάλια

Global Sports Business Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 18:24
Το Amazon δίνει 10 εκατ. στη Μαν. Σίτι για σειρά ντοκιμαντέρ - Ενστάσεις από τα κανάλια

Η Μάντσεστερ Σίτι θα πρωταγωνιστήσει σε νέο αθλητικό ντοκιμαντέρ από το διαδικτυακό κανάλι Amazon Prime, σε ένα deal που καταδεικνύει τη μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει στο τηλεοπτικό -ποδοσφαιρικό σκηνικό.

Το Facebook Watch έκανε την αρχή, το Netflix ανακοίνωσε πως ετοιμάζει τη δική του παραγωγή και τώρα το Amazon Prime παίρνει τη σκυτάλη. Μιλάμε για σειρές ντοκιμαντέρ που έχουν να κάνουν με κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ και όπως φαίνεται είναι η νέα τάση στα μεγάλα διαδικτυακά κανάλια. Το Facebook εγκαινίασε την πλατφόρμα Watch με μία σειρά αφιερωμένη στην Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ το Netflix ήρθε σε συμφωνία με τη Γιουβέντους. Η πιο πρόσφατη είδηση έχει να κάνει με deal ανάμεσα στο Amazon Prime, τη διαδικτυακή πλατφόρμα μετάδοσης του Amazon και τη Μάντσεστερ Σίτι.

Οι όλο και περισσότερες συμφωνίες για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ βασισμένων στους μεγάλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους αποτελεί αναγνώριση της παγκόσμιας εμπορικότητάς τους. Με εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον πλανήτη να θέλουν να έρθουν πιο κοντά στις αγαπημένες τους ομάδες και παίκτες, τέτοια «ριάλιτι» προγράμματα έχουν εξασφαλισμένη την επιτυχία.

Τις κινήσεις αυτές, όμως, δεν υποδέχονται θετικά οι παραδοσιακοί μιντιακοί γίγαντες, τα τηλεοπτικά κανάλια, που πληρώνουν πάμπολλα χρήματα για τη μετάδοση των ποδοσφαιρικών ματς. Στην περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι, ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Sky καταβάλλει περισσότερα από 4 δισ. λίρες για να δείχνει τα ματς της Πρέμιερ και να παράγει περιεχόμενο που σχετίζεται με τις ομάδες. Το Amazon Prime έρχεται δίνοντας μόλις 10 εκατ. λίρες στη διοίκηση της Σίτι (περίπου όσα δίνει το Sky για ένα live ματς) να αποκτήσει πολύωρο και αποκλειστικό περιεχόμενο.

Οι άνθρωποι του Sky εξέφρασαν τον προβληματισμό και την αντίθεσή τους σε όλο αυτό, καταφέρνοντας να εξασφαλίσουν πως στο ντοκιμαντέρ δε θα υπάρχουν σκηνές από τους αγώνες της Πρέμιερ. Όλο αυτό είναι η αρχή μίας μεγάλης «μάχης» που θα κλιμακωθεί όταν γίνει η δημοπρασία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του αγγλικού πρωταθλήματος για την επόμενη τριετία. Οι διαδικτυακές εταιρείες θεωρείται σίγουρο πως θα μετέχουν στη διαδικασία, θέλοντας να αποκτήσουν ένα κομμάτι από τις ζωντανές μεταδόσεις. Μένει να δούμε αν τα τηλεοπτικά κανάλια αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα -ήδη υπέρογκα-χρήματα που προσφέρουν για το ποδόσφαιρο, ή αν όλο αυτό φέρει για πρώτη φορά τη μείωση του αντιτίμου.