Γαλλία: Προς συζήτηση στη Βουλή η έξτρα φορολόγηση των ακριβών μετεγγραφών

Global Sports Business Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 11:48
Γαλλία: Προς συζήτηση στη Βουλή η έξτρα φορολόγηση των ακριβών μετεγγραφών

Γάλλοι βουλευτές σχεδίασαν και κατέθεσαν προς συζήτηση νόμο μέσω του οποίου ένα ποσοστό από τις πιο ακριβές ποδοσφαιρικές μετεγγραφές θα καταλήγει στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Τα πάνω από 400 εκατ. ευρώ που ξόδεψε η Παρί Σεν Ζερμέν τη μετεγγραφική περίοδο του καλοκαιριού δε σόκαραν μόνο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, αλλά και τη γαλλική κοινωνία. Τώρα, μέρος της βουλής της χώρας έρχεται να προτείνει μία πρακτική που θα κάνει την «μετεγγραφική τρέλα» πιο ωφέλιμη για τον απλό πολίτη.

Περίπου τριάντα βουλευτές πρότειναν να νομοθετηθεί ειδική φορολόγηση των αθλητικών μετεγγραφών. Αυτό που θέλουν είναι πάνω από κάποιο συγκεκριμένο όριο, που θα αποφασιστεί αν ο νόμος περάσει, οι ομάδες να καταβάλουν ένα έξτρα 5% στο Εθνικό Κέντρου για την Ανάπτυξη του Αθλητισμού, με το ποσό να καταλήγει στη βελτίωση του ερασιτεχνικού και του μαζικού αθλητισμού.

Οι βουλευτές τονίζουν πως δε θέλουν να πλήξουν τον επαγγελματικό αθλητισμό, για αυτό και δε μιλούν για όλες τις μετεγγραφές, αλλά μόνο αυτές που ξεπερνούν κάποιο, αρκετά υψηλό, όριο. Επιπροσθέτως, ξεκαθαρίζουν πως ο νόμος θα ισχύσει τόσο για την αγοραπωλησία παικτών ανάμεσα σε γαλλικές ομάδες όσο και για τα deal με ποδοσφαιρικές εταιρείες του εξωτερικού.