Rakuten: Ο ιαπωνικός γίγαντας γίνεται παγκόσμιος, μέσω του αθλητικού μάρκετινγκ

Global Sports Business Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 15:14
Rakuten: Ο ιαπωνικός γίγαντας γίνεται παγκόσμιος, μέσω του αθλητικού μάρκετινγκ

Η ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας, ηλεκτρονικού εμπορίου και διαδικτυακών υπηρεσιών Rakuten είναι η εταιρεία που ακούγεται περισσότερο τον τελευταίο χρόνο στην αθλητική βιομηχανία, υπογράφοντας τεράστια χορηγικά συμβόλαια με την Μπαρτσελόνα και τους Γουόριορς. Όλο αυτό δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά είναι μέρος του σχεδίου της να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά.

Το πιθανότερο είναι πως πριν από μερικούς μήνες δε θα είχατε ακούσει το όνομα της εταιρείας Rakuten. Πλέον, όμως, δεν υπάρχει φίλος των σπορ που δε γνωρίζει έστω το λογότυπό της, από τη στιγμή που αποφάσισε να επενδύσει τοποθετώντας το σε δύο από τις πιο αναγνωρίσιμες, εμπορικές και επιτυχημένες ομάδες στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, την ομάδα ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα και τους πρωταθλητές του NBA Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Επιπροσθέτως, ήρθε σε συμφωνία με το NBA ώστε να αναλάβει την αποκλειστική μετάδοση των αγώνων μέσω διαδικτύου.

Ακόμα και το οικονομικό μέγεθος των συγκεκριμένων deal (220 εκατ. ευρώ στην Μπάρτσα, 60 εκατ. δολ. σε Γουόριορς και 225 εκατ. δολ σε NBA) είναι ικανό να προσελκύσει προσοχή και ενδιαφέρον και να μετατρέψει την Rakuten σε ένα διάσημο brandname, που είναι και ο απόλυτος στόχος των ανθρώπων της.

Ο Ραχούλ Κανταβακόλου, Εκτελεστικός Διευθυντής του τμήματος μάρκετινγκ της Rakuten, δήλωσε για τη στρατηγική της εταιρείας: «Στην Ιαπωνία είμαστε ένα όνομα γνωστό σε κάθε σπίτι. Στις παγκόσμιες αγορές, όμως, δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο κύριος λόγος για τον οποίο κάναμε αυτές τις χορηγικές συμφωνίες είναι να μεγαλώσουμε την αναγνωρισιμότητά μας. Ο δεύτερος είναι για να επικοινωνήσουμε τις αξίες και τη φιλοσοφία που υποστηρίζουμε ως εταιρεία. Να δείξουμε τι πραγματικά σημαίνει Rakuten. Δεν είμαστε εταιρεία που ασχολείται με ένα τομέα, κάτι που περιπλέκει την προσπάθειά που κάνουμε να γίνουμε γνωστοί, αλλά περισσότερο ένα «οικοσύστημα»».

Για την Rakuten η προβολή μέσω των σπορ δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αποτελεί δοκιμασμένη και επιτυχημένη πρακτική. Με τον ίδιο τρόπο, εξάλλου, οικοδόμησε το όνομά της και εντός Ιαπωνίας. Από το 2005, λίγα χρόνια μετά τη σύστασή της, ίδρυσε ομάδα επαγγελματικού μπέιζμπολ (διάσημο σπορ στην Ιαπωνία), κίνηση που αμέσως ενίσχυσε το εταιρικό της προφίλ. Στη συνέχεια έγινε χορηγός της ποδοσφαιρικής Βίσελ Κόμπι. Επιπροσθέτως, είναι ο βασικός χρηματοδότης και χορηγός του Ιαπωνικού Όπεν, ενός εκ των κορυφαίων τουρνουά τένις στον κόσμο.

«Η συνεργασία μας με αθλητικούς οργανισμούς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρότζεκτς μας και δεν είναι απλά κάτι που σκεφτήκαμε να κάνουμε ξαφνικά», τονίζει ο Κανταβακόλου. «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην εταιρεία αυτή τη στιγμή και δεν είναι ένα πράγμα για μια μέρα στην άλλη. Αποφασίσαμε ότι ο αθλητισμός και η ψυχαγωγία θα ήταν μία εξαιρετική πλατφόρμα για να στηρίξει το «ταξίδι» μας, γι’ αυτό και επιλέξαμε να συνδεθούμε με τα κορυφαία ονόματα στον κόσμο των σπορ και κυρίως με ονόματα που αντανακλούν τη φιλοσοφία και το ήθος μας».

Η απόφαση της Rakuten να ανοιχτεί στο κοινό του Δυτικού κόσμου μέσα από τόσο σημαίνουσες και ακριβές συνεργασίες συμπίπτει, ηθελημένα, με την απόφασή της να ενώσει όλα τα διαφορετικά της τμήματα σε μία ενιαία στρατηγική μάρκετινγκ και προβολής. Μένει να δούμε αν τελικά πετύχει το στόχο της να γίνει ένα brandname γνωστό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.