Αφιέρωμα: Όταν ο αθλητισμός πηγαίνει στον (φορολογικό) παράδεισο

Global Sports Business Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 13:38
Αφιέρωμα: Όταν ο αθλητισμός πηγαίνει στον (φορολογικό) παράδεισο

Ο όρος «φορολογικοί παράδεισοι» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, με όλο και περισσότερα να αποκαλύπτονται για τις πρακτικές που ακολουθούν οι οικονομικά εύρωστοι συνάνθρωποί μας για να γλυτώσουν από την «δαγκάνα» της εφορίας. Εννοείται πως και ο κόσμος του επαγγελματικού αθλητισμού δε θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω.

Με τα χρήματα στην αθλητική βιομηχανία να είναι περισσότερα από ποτέ και το μεγαλύτερο ποσοστό τους να συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο πως γνωστοί αθλητές ή παράγοντες των σπορ θα εμπλέκονταν σε τέτοιες υποθέσεις. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο συγκέντρωσε τις σημαντικότερες αποκαλύψεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, για την παρουσία του αθλητισμού στους φορολογικούς παραδείσους.

Τα μεγάλα σκάνδαλα

«Τελειώσαμε το σκάνδαλο των φορολογικών παραδείσων». Αυτή η δήλωση έγινε από τον Νικολά Σαρκοζί, τον ...Ιανουάριο του 2010. Από τότε, η φράση δεν έχει πάψει να διαψεύδεται από τα γεγονότα και τις αποκαλύψεις σχετικά με τις πρακτικές βελτίωσης για την απόκρυψη δισεκατομμυρίων ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους.
Τελευταία «διαρροή», αυτή των «Paradise papers», που αποκαλύφθηκε στις αρχές του μήνα από μέσα ενημέρωσης και αποδεικνύεται-επιβεβαιώνεται, από τα εκατομμύρια των εγγράφων, πως η φοροδιαφυγή εξακολουθεί με παγκόσμια ...πειθαρχία.

Είχαν προηγηθεί άλλα σκάνδαλα, με κωδικές ονομασίες που εντυπωσιάζουν, όλα τους και με ...οσμή αθλητική: «Panama papers», «Football leaks», «Luxleaks», μια λίστα που διαμορφώνει ακριβώς την εντύπωση ότι τίποτα δεν αλλάζει, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η γαλλική ιστοσελίδα 20minutes.fr.
Το υπεράκτιο δίκτυο εταιρειών αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, περιλαμβάνοντας διάσημα ονόματα από τον κόσμο του αθλητισμού. Τα «Football Leaks», πιο ιδιαίτερα, ανέδειξαν τις αθέμιτες πρακτικές ενός συστήματος, που πλήττει το σύνολο των έντιμων φορολογουμένων και των χωρών που έπρεπε να εισπράξουν τα χρήματα αυτά.

 

Το sportandbusiness.gr αναβαθμίζεται και γίνεται…BigBusiness.gr. Μία ιστοσελίδα που βλέπει με ξεχωριστή ματιά όλες τις οικονομικές ειδήσεις της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας, ενώ συνεχίζει την παράδοση του «S&B» ως η κορυφαία πηγή ενημέρωσης για την παγκόσμια αθλητική βιομηχανία.