Καζάν, το «σταυροδρόμι του Χριστιανισμού με το Ισλάμ», ετοιμάζεται για το Μουντιάλ 2018

Global Sports Business Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 12:44
Καζάν, το «σταυροδρόμι του Χριστιανισμού με το Ισλάμ», ετοιμάζεται για το Μουντιάλ 2018

Μία από τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Μουντιάλ το ερχόμενο καλοκαίρι, είναι και το Καζάν. Πρόκειται για την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, που βρίσκεται 800 χιλιόμετρα δυτικά της Μόσχας. Στο γήπεδο της πόλης θα διεξαχθεί, στις 16 Ιουνίου, η πρώτη αναμέτρηση της Γαλλίας στην διοργάνωση με αντίπαλο την Αυστραλία.

Κι επειδή ένα από τα θέματα που απασχολούν άπαντες ενόψει της κορυφαίας διοργάνωσης, είναι αυτό της ασφάλειας, ο Πασκάλ Μας, φροντίζει να καθησυχάσει κάθε ενδιαφερόμενο, μιλώντας στο «France Football».«Η ιδιαιτερότητα του Καζάν είναι η συνύπαρξη του Χριστιανισμού και του Ισλάμ», δηλώνει ο Μας, που είναι σύμβουλος του εκπροσώπου του Ταταρστάν στην Γαλλία και προσθέτει: «Πρόκειται για μια κυρίως μουσουλμανική περιοχή, που ενσωματώθηκε στην Ρωσία πριν από πέντε αιώνες από τον Ιβάν τον Τρομερό. Υπάρχει μια ορθόδοξη εκκλησία μπροστά από ένα τζαμί, που χωρίς να ενοχλεί κανέναν, δημιουργεί μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Στο Καζάν κατοικούν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη αλλά είναι επίσης η «αθλητική πρωτεύουσα» της Ρωσίας, καθώς υπάρχει έντονη δράση σε χόκεϊ επί πάγου, βόλεϊ, πατινάζ και κολύμβηση. Ωστόσο, η ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, η Ρούμπιν δεν πάει καλά στο εφετινό πρωτάθλημα , ούσα στην 12η θέση μετά από 19 αγωνιστικές».
 
Οσον αφορά στις υποδομές που υπάρχουν στο Καζάν, ο Μας, τονίζει: «Οι υποδομές είναι εξαιρετικής ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Θα υπάρξουν εθελοντές που θα βοηθήσουν τους τουρίστες και αφού έχουμε μια πολύ αποτελεσματική σχέση με την Γαλλία, οι φίλαθλοι θα βρουν εύκολα Γαλλόφωνους».

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας, ο Νας είναι απόλυτος: «Το Καζάν είναι μια πολύ ασφαλής πόλη, χωρίς παραβατικότητα. Στο Καζάν δεν υπάρχουν άνθρωποι σε ανέχεια, όπως συμβαίνει σε άλλες ρωσικές πόλεις. Το κοινωνικό σύστημα του Ταταρστάν είναι πολύ συγκεκριμένο. Κανείς δεν κοιμάται έξω ή δεν έχει τίποτα να φάει. Για παράδειγμα, όταν ένας φοιτητής εγγράφεται σε κάποια σχολή, έχει στην διάθεση του ένα διαμέρισμα. Η διαδικασία αγοράς των εισιτηρίων γίνεται με διαβατήριο και επιτρέπει την έκδοση μίας «ταυτότητα φιλάθλου», που είναι απαραίτητη για την είσοδο στο γήπεδο, όπως απαιτούν η FIFA και οι ρωσικές Αρχές. Όσο για τους πιθανούς ταραχοποιούς, έχουν ήδη εντοπιστεί και θα απέχουν πολύ από τους χώρους πριν από την έναρξη της διοργάνωσης».

Αναφερόμενος, τέλος, στο ενδεχόμενο να φιλοξενηθεί στο Ταταρστάν μία μουσουλμανική εθνική ομάδα, ο Νας, επεσήμανε: «Προς το παρόν, αυτό είναι μόνο μια υπόθεση, αλλά θα ήταν λογικό. Υπάρχουν παντού τα εστιατόρια halal και οι σχέσεις είναι ιδιόμορφες μεταξύ του μουσουλμανικού κόσμου και του Ταταρστάν. Όταν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποίησε κρατική επίσκεψη στη Μόσχα τον περασμένο Οκτώβριο, είχε επίσης μια ιδιωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, Ρουστάμ Μινκχανοφ, ο οποίος είναι ο «αγγελιοφόρος» του Βλαντιμίρ Πούτιν για ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο, από το Ντακάρ μέχρι την Τζακάρτα».

 

Το sportandbusiness.gr αναβαθμίζεται και γίνεται…BigBusiness.gr. Μία ιστοσελίδα που βλέπει με ξεχωριστή ματιά όλες τις οικονομικές ειδήσεις της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας, ενώ συνεχίζει την παράδοση του «S&B» ως η κορυφαία πηγή ενημέρωσης για την παγκόσμια αθλητική βιομηχανία.