Σωρεία παραβιάσεων της ονομασίας Φέτα

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 20:00
Σωρεία παραβιάσεων της ονομασίας Φέτα

Πολυεθνικοί κολοσσοί συνεχίζουν ακάθεκτοι να θησαυρίσουν από την φέτα την οποία οικειοποιούνται παράνομα.

Όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, για να αποφύγουν τυχόν πρόστιμα από την Κοινότητα -λόγω της αποκλειστικής κατοχύρωσης του ονόματος στην Ελλάδα- παράγουν φέτα σε κράτη που δεν είναι στην Κοινότητα και εν συνεχεία εξάγουν το προϊόν συνήθως σε βαρέλι στην Αμερική. Τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η γαλλική πολυεθνική Salakis η οποία διατηρεί μονάδα παραγωγής φέτας στη Σερβία, την οποία στη συνέχεια τη διοχετεύει στην Αμερική. Η επιλογή της Αμερικής κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς όπως απέδειξε έρευνα σχεδόν ο μισός πληθυσμός της δε γνωρίζει την προέλευση της φέτας, ενώ μόλις το 9% πιστεύει ότι η φέτα παράγεται μόνο στη χώρα μας.


Την ίδια στιγμή πολλές είναι και οι περιπτώσεις εταιρειών -από τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία-  οι οποίες εκμεταλλεύονται με έμμεσο τρόπο το προϊόν χρησιμοποιώντας είτε υποκοριστικά της ονομασίας – π.χ. fetaki από την γερμανική εταιρεία Patros που τη διακινεί στη Ρωσία- είτε παρόμοιες συσκευασίες με τις ελληνικές (όπως ισχύει για την Arla στη Δανία).

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από πρόταση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία Διεπαγγελματικής Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων. Ενας από τους βασικότερους στόχους της θα είναι η φέτα και η κατοχύρωση της Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ως ελληνική και σε τρίτες χώρες πέρα της Ε.Ε.

Στη σύσκεψη που συμμετείχαν ο ΣΕΚ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο ΣΕΒΓΑΠ, η ΟΔΙΠΠΑΦ και εκπρόσωπος της ΓΕΣΕΒΕ συμφωνήθηκε η στρατηγική και οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν για την κατοχύρωση της ΦΕΤΑΣ ως ΠΟΠ προς όλες τις αγορές τρίτων χωρών ιδιαίτερα όμως σε χώρες στόχους.