Χάθηκε ο μισός τζίρος σε τρία χρόνια!

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 18:05
Χάθηκε ο μισός τζίρος σε τρία χρόνια!

Όσο η κρίση βαθαίνει, άλλο τόσο οι αρνητικές επιπτώσεις σε κλάδους, επιχειρήσεις και καταναλωτές θα αφήνουν το αποτύπωμά τους, πιστοποιώντας αυτό που δεν βλέπουν η ξένη και η εγχώρια τρόικα.

Στο 18% προσδιορίζεται η πτώση των πωλήσεων για το κλάδο των ηλεκτρικών ειδών το εξάμηνο. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αναστροφή του αρνητικού κλίματος δεν πρόκειται να υπάρξει καθώς η ψυχολογία του καταναλωτή πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν ότι φέτος θα χαθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ περίπου από τα έσοδα του κλάδου. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό μέγεθος της αγοράς θα κυμανθεί στο 1,6 δισ. ευρώ περίπου, αφήνοντας πίσω τα 2 δισ. ευρώ που είχε πιάσει το 2011. Ποσό που απέχει μακράν από τα 3,2 δισ. ευρώ που είχε εμφανίσει ο κλάδος το 2008. Κατ' ουσίαν, μέσα σε τρία χρόνια χάθηκε ο μισός τζίρος μιάς ακμάζουσας κάποτε αγοράς.


Φυσική απόρροια της υποτονικής καταναλωτικής ζήτησης είναι ότι οι αλυσίδες έχουν αυξήσει γεωμετρικά τις ημέρες αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους. Συγκεκριμένα το 2008 οι αλυσίδες κάλυπταν τις απαιτήσεις των προμηθευτών τους μέσα σε 90 ημέρες ή το πολύ σε 120 ημέρες. Σήμερα πληρώνουν –και πάλι όχι όλο το ποσό αλλά έναντι- στις 180 ημέρες (εξάμηνο), ενώ μπορεί να φθάσουν και τις 360 ημέρες (1 χρόνος).