Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσική τονωτική ένεση στις ελληνικές εξαγωγές ενδυμάτων το α' τρίμηνο

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 14:00
Ρωσική τονωτική ένεση στις ελληνικές εξαγωγές ενδυμάτων το α' τρίμηνο

Η Ρωσία αναδεικνύεται σε χώρα με αδιαμφισβήτητη δυναμική σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές εξαγωγές ενδυμάτων, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη λίστα των πελατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Ελβετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος, αύξηση σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο του έτους και οι ελληνικές εξαγωγές ενδυμάτων προς τη Ρωσία, της τάξεως του 2%, διαμορφούμενες σε αξία σε 1,33 εκατ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό αποκτά βαρύνουσα σημασία, με δεδομένο ότι όλοι οι δείκτες του κλάδου ένδυσης στη χώρα μας ακολούθησαν πτωτική πορεία κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τις εξαγωγές συγκεκριμένα να υποχωρούν κατά 12,4% συγκριτικά με πέρυσι, αγγίζοντας σε αξία τα 131 εκατ. ευρώ.

Η δυναμική της ρωσικής αγοράς διαφαίνεται από την εξέλιξη των εξαγωγών ενδυμάτων των 27 χωρών της Ε.Ε., οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας σε αξία τα 833,9 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο αυτών, το 63% αφορούσε εξαγωγές υφαντών ενδυμάτων, με συνολική αξία 524,7 εκατ. ευρώ, και το 37% σε εξαγωγές πλεκτών ενδυμάτων, συνολικής αξίας 309,1 εκατ. ευρώ. Οι τρεις πρώτες χώρες σε αξία εξαγωγών προς τη Ρωσία το υπό εξέταση διάστημα ήταν η Ιταλία, με αυξημένες κατά 16% εξαγωγές, αξίας 319 εκατ. ευρώ, η Γερμανία με αύξηση κατά 12% και συνολική αξία 190 εκατ. ευρώ, και η Γαλλία με αύξηση εξαγωγών κατά 3%, στα 60 εκατ. ευρώ.

Το 2011, η αξία των εξαγωγών ενδυμάτων προς τη Ρωσία ξεπέρασε τα 2,7 δισ. ευρώ, ποσό που κατατάσσει τη χώρα αυτή δεύτερη στη λίστα των μεγαλύτερων προορισμών εξαγωγών για την Ε.Ε. των «27». Το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών εξαγωγών καταλαμβάνουν σε ποσοστό 52% τα ενδύματα για γυναίκες και κορίτσια, ενώ ακολουθούν σε ποσοστό 25% τα ενδύματα για άνδρες και παιδιά.