Εκτός διεκδίκησης της Δωδώνης οι Ηπειρώτες παραγωγοί

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2012 18:00
Εκτός διεκδίκησης της Δωδώνης οι Ηπειρώτες παραγωγοί

Την μεταβίβαση πακέτου μετοχών της Δωδώνη ή την επανάληψη του διαγωνισμού ζητά με επιστολή της στον Μανώλη Κεφαλογιάννη, γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., η Ένωση των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και ΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας.

 

Η Ένωση των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και ΑΣ Άρτας- Φιλιππιάδας ζητά την υποστήριξη ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, για το ζήτημα του διαγωνισμού πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.


Στην δεύτερη φάση για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη πέρασαν η πολυεθνική Lactalis, η κοινοπραξία ρωσικού fund με την Simos Food Group και η ΤΥΡΑΣ, ενώ οι ΕΑΣ που κατέβηκαν με στρατηγικό εταίρο τη Βίκος, αποκλείστηκαν.Οι εισηγήσεις των συμβούλων της Αγροτικής (Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank) ήταν αυτές που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.


Σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική Lactalis κατέθεσε προσφορά ύψους 11,8 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η ΤΥΡΑΣ υπέβαλε προσφορά ύψους 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ είναι σε μετρητά και το υπόλοιπο ποσό με πιστούμενο τίμημα για επτά χρόνια ενώ η Simos Foods σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε δυο εναλλακτικές προτάσεις: η πρώτη αφορά ποσό ύψους 20,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά και η δεύτερη ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά, 5 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια και τα υπόλοιπα σε 5 χρόνια. Προσφορές κατέθεσαν επίσης η Agrofarma και Ένωση Ενώσεων Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας κτλ.


Πιο συγκεκριμένα η Ένωση των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και ΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας στην επιστολή αφήνει αιχμές για σκοπιμότητα αποκλεισμού, καθώς όπως αναφέρεται στην επιστολή «το χρονικό περιθώριο αντίδρασης σε αυτή την επικοινωνία ήταν ελάχιστο, ειδικά όταν στις 12 ημέρες που μεσολαβούσαν μέχρι τη λήξη της τεθείσας προθεσμίας συμπεριλαμβανόταν και η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, κατά την οποία ήταν δύσκολο έως και αδύνατο να γίνει οποιοσδήποτε συντονισμός.»


Για το λόγο αυτό ζητά είτε τη «μεταβίβαση του πακέτου μετοχών της Δωδώνη στην Ένωση των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και του ΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας στη λογιστική τους αξία (21,3 εκατομμύρια ευρώ), η οποία μεταβίβαση είναι και σύμφωνη με το άρθρο 8 του Καταστατικού της Δωδώνη, μετά την αποχώρηση της ΑΤΕ», είτε «την επανάληψη του διαγωνισμού με προκαθορισμένη και ευρέως δημοσιευμένη μεθοδολογία αξιολόγησης, στην οποία θα περιλαμβάνονται πέραν των οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και κριτήρια που θα εκτιμώνται με υψηλό συντελεστή».