ΔΕΘ: Υποσχέσεις Σαμαρά για ενίσχυση εξαγωγών

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012 21:55
ΔΕΘ: Υποσχέσεις Σαμαρά για ενίσχυση εξαγωγών

«Είναι εξαιρετικά αισιόδοξα τα μηνύματα του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, που προανήγγειλε ισχυρά κίνητρα ενίσχυσης της εξωστρέφειας», κατά την πρόεδρο των Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ουσιαστική στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, φορολογικά κίνητρα και προσωπική παρακολούθηση σε μηνιαία βάση από τον ίδιο, της πορείας υλοποίησης αναπτυξιακών μέτρων στους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με τους συλλογικούς φορείς.

Η κ. Σακελλαρίδη τόνισε ότι «Η διατήρηση θετικών ρυθμών και προσήμων στην πορεία των εξαγωγών, που προβλέπεται φέτος να ξεπεράσουν τα 24 δισ. ευρώ, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ελληνική οικονομία, καθώς σε περίπτωση νέας μείωσης, θα βαθύνει κατά τουλάχιστον μία με δύο ποσοστιαίες μονάδες η ύφεση και άρα θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και περικοπές προσαρμογής».

Ας σημειωθεί ότι στο δωδεκάμηνο (Αύγουστος 2011 - Ιούλιος 2012) οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση 6%, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρά τη μείωση κατά 1,1% που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο 2012 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011.

Όσο αφορά στις εισαγωγές, παρουσιάστηκε μείωση 9,9% για το δωδεκάμηνο Αύγουστος 2011 - Ιούλιος 2012, σε σχέση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Αυγούστου 2010 - Ιουλίου 2011. Η συνολική αξία των εισαγωγών για τον Ιούλιο 2012 παρουσίασε μείωση 1,6%, χωρίς τα πετρελαιοειδή, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2011.