Στο +34,12% οι εξαγωγές προς τη Ρωσία

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012 18:42
Στο +34,12% οι εξαγωγές προς τη Ρωσία

Αυξήμενες κατά 34,12% ήταν οι εξαγωγές της χώρας μας προς τη Ρωσία στο πρώτο εξάμηνο του 2012, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

 Αυτό αναφέρουν τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα.
Ωστόσο, προϊόντα ενέργειας δεν συμπεριλαμβάνονται, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ προχωρά σε ενσωμάτωση των αναθεωρημένων πρωτογενών στοιχείων προϊόντων ενέργειας που έλαβε από τις Τελωνειακές Αρχές.

Ειδικότερα, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2011 οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία έφθαναν τα 162,9 εκ. ευρώ, τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους ανήλθαν στα 218,5 εκ. ευρώ! Αυτό οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην αύξηση των εξαγωγών προϊόντων, όπως φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα, κατά 68,68%, των γουνοδερμάτων κατά 22,6%, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αύξηση κατά ποσοστό 220,54% των εξαγωγών πολτών καρπών και φρούτων καθώς και μαρμελάδων.


Παράλληλα, οι υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων όπως βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, ηλεκτρικές συσκευές για ενσύρματη τηλεφωνία ακολούθησαν κι αυτά τη δική τους ανοδική πορεία, ενώ τα χρώματα και τα βερνίκια εξέπληξαν με την αύξηση των εξαγωγών τους κατά 6.261%.


Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι καταγράφεται αύξηση μη συνηθισμένη σε όλες τις εξαγώγιμες κατηγορίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σχετική έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα.