Αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας προς την Τουρκία

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 19:05
Αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας προς την Τουρκία

Σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία κατά 48,41% καταγράφηκε στο α' εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

 

Οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν (όπως και στο παρελθόν), κατά το μεγαλύτερο μέρος τους (69,99%), σε εξαγωγές καυσίμων, στοιχείο ενδεικτικό των αυξημένων αναγκών για ενέργεια, που έχει η Τουρκία. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση των εξαγωγών ανήλθε σε 13,96%.

Η παρουσία των τροφίμων και γενικά προϊόντων ζωικής και φυτικήςπροέλευσης εξακολουθεί να έχει φθίνουσα πορεία, ενώ δυναμική παρουσία έχουν οι πρώτες ύλες (επίσης προς χρήση στη βιομηχανική παραγωγή της γείτονος) και τα βιομηχανικά προϊόντα. Εκτίναξη παρατηρείται στην κατηγορία μη ταξινομημένων ειδών, η οποία οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών χρυσού, ως πρώτης ύλης για την κατασκευή κοσμημάτων, καθώς είναι γνωστό ότι η τουρκική χρυσοχοΐα ανθεί, διαθέτοντας -κατά παράδοση- πολύ καλή πελατεία στις αραβικές χώρες.

Αντιστρόφως, μείωση κατά 17% παρουσίασαν οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την Ελλάδα (προφανώς στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης των εισαγωγών), οι οποίες ανήλθαν σε 488,8 εκατ. ευρώ έναντι 595,9 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο 2011.

Στο μεταξύ, η Τουρκία, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας, πραγματοποίησε την πρώτη εξαγωγή αυγών προς την ΕΕ, ύστερα από την απαγόρευση που είχε επιβληθεί στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία Keskinoğlu A.Ş, μία από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου, προέβη σε συμφωνία με ελληνική εταιρεία για την εξαγωγή αυγών για βιομηχανική χρήση (όχι για άμεση κατανάλωση).

Παράλληλα, προσανατολίζεται σε εξαγωγές και σε άλλες χώρες της ΕΕ (Ολλανδία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία). Οι συνολικές εξαγωγές αυγών το α΄ εξάμηνο 2012 ανήλθαν σε 163 εκατ. δολ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2011.