Έως και 60% η πτώση στην εμπορική στέγη

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 09:00
Έως και 60% η πτώση στην εμπορική στέγη

Ζοφερή η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας για τα εμπορικά καταστήματα, καθώς η κρίση βαθαίνει, επηρεάζοντας εισοδήματα, ενοίκια και τζίρους.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο εμπορικό κομμάτι της πρωτεύουσας, είναι η πτώση 50% στα μισθώματα, ραγδαία μείωση της κατανάλωσης, αύξηση των ξενοίκιαστων καταστημάτων, κατάργηση του λεγόμενου «αέρα», επαναδιαπραγματεύσεις ενοικίων, αλλά και ποσοστό επί του τζίρου των καταστημάτων στους ιδιοκτήτες έναντι μισθώματος.

«Η μείωση στα μισθώματα των καταστημάτων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους αγγίζει το 50%, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις μέχρι και 60%. Επίσης εδώ και αρκετούς μήνες έχει εκλείψει ο λεγόμενος αέρας που έδιναν οι μισθωτές προς τους ιδιοκτήτες, ο οποίος στις καλές εποχές έφτανε μέχρι και τα 20 μισθώματα», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ποσοστό των ξενοίκιαστων καταστημάτων στους εμπορικού δρόμους φτάνει το 25%, ενώ τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στις δευτερεύουσες ζώνες, όπου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ξεπερνάει το 50%.

Ειδικά στο κέντρο, όπως η Σταδίου και η Πανεπιστημίου, η κατάσταση είναι τραγική. Κάθε μέρα καταστήματα κλείνουν, λόγω και των καταστροφών που γίνονται και πολλοί καταστηματάρχες αναγκάζονται να στραφούν στα εμπορικά κέντρα.

«Μέχρι τώρα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του κέντρου, όπως είναι η Ερμού ή η Τσακάλωφ στο Κολωνάκι, η διαθεσιμότητα είναι ακόμη περιορισμένη. Αν όμως τα πράγματα συνεχίσουν να πηγαίνουν όπως τώρα, δεν αποκλείεται να δούμε και εκεί να ξενοικιάζεται το ένα κατάστημα μετά το άλλο»,επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Στους δευτερεύοντες εμπορικούς δρόμους, πάντως, όπως είναι η Μητροπόλεως ή η Αιόλου η διαθεσιμότητα αγγίζει μέχρι και το 40% ή 50%.