Λουκέτο έβαλε 1 στις 3 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 15:05
Λουκέτο έβαλε 1 στις 3 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Λουκέτο έβαλε μία στις τρεις επιχειρήσεις, μόνο στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, ενώ τον Μάρτιο το ποσοστό έφθανε στο 29,6%, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ.

Tα υψηλά ενοίκια, η μείωση της αγοραστικής δύναμης, ο αφανισμός της μεσαίας τάξης, η αλλαγή της φυσιογνωμίας του εμπορικού κέντρου, αλλά και η αποχώρηση μεγάλων αλυσίδων από την Ελλάδα, είναι κάποιοι από τους λόγους που τα λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της χαρτογράφησης του ελληνικού εμπορίου, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), τον Μάρτιο του 2012 το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων μόνο στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους έφθανε το 29,6%, ενώ, αυτήν την περίοδο, το ποσοστό κυμαίνεται περίπου στο 31%, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, τα λουκέτα ήταν στο 24%.

Συγκεκριμένα, από τη συνολική απογραφή του εμπορικού κέντρου διαπιστώνεται ότι σε σύνολο 6.532 επιχειρήσεων /επαγγελματικών στεγών, οι 1.850 είναι κλειστές. Μεταξύ των εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για εμπορικούς δρόμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμπορικής επιχειρηματικότητας (ύψος ενοικίων, τύπος εμπορίου κ.ά.), που όμως αποτελούν παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας: Πανεπιστημίου 34,7% (1/3), Σταδίου 42% (1/2), Εμ. Μπενάκη 38% (1/3), Ακαδημίας 31% (1/3).

Η συγκέντρωση των κλειστών καταστημάτων εμφανίζεται σχεδόν ομοιόμορφη, εκτός από δύο βασικές τομές, οι οποίες είναι η αγορά στο Κολωνάκι και στο Μοναστηράκι.

Η δεύτερη περίπτωση αναδεικνύει, σύμφωνα με τους ειδικούς, την ευεργετική επίδραση του τουρισμού στο εμπόριο και τη γενικότερη διάκριση αναφορικά με τις συνθήκες και την καταναλωτική ζήτηση για τα κατ' εξοχήν εμπορικά τουριστικά καταστήματα.

Η πρώτη, όμως, συσχετίζεται άμεσα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη διαστρωμάτωση της ελληνικής κοινωνίας.