Ξετυλίγεται το κουβάρι της κερδοσκοπίας;

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012 21:05
Ξετυλίγεται το κουβάρι της κερδοσκοπίας;

Πρόστιμο ενός εκατ. ευρώ αναμένεται να επιβληθεί σε ελληνική εταιρεία, θυγατρική βρετανικής πολυεθνικής σοκολατοποιίας, για προβληματικές ενδοομιλικές συναλλαγές.

Από τον έλεγχο που διενήργησετο υπουργείο Ανάπτυξης , προέκυψε ότι η μητρική, (που πριν από δύο χρόνια εξαγοράστηκε και συγχωνεύθηκε με αμερικανική πολυεθνική) μείωνε τα έσοδα της θυγατρικής εταιρείας της στην Ελλάδα, μεταφέροντας φορολογητέα ύλη σε άλλες χώρες.

Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, πρόκειται για την εταιρεία Κάντμπουρι,αν και μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τίποτε ως δεδομένο. Πρόστιμο για τον ίδιο λόγο,θυμίζουμε ότι  επεβλήθηκε πριν από λίγο καιρό  και στην Philips Hellas.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 41 πολυεθνικές, που έχουν επιλεγεί να ελεγχθούν για ενδοομιλικές συναλλαγές, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε δέκα.

Για να εμφανίσει μια εταιρεία χαμηλή κερδοφορία, ο ένας τρόπος, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι να πουλά φθηνά ή να αυξήσει το κόστος, αγοράζοντας ακριβά. Ειδικά για τις εταιρείες που είναι εξαρτημένες από μητρική, η οποία βρίσκεται στο εξωτερικό, στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι αγοράζουν μεγάλο μέρος των προϊόντων- υπηρεσιών, κεντρικά ή από άλλη θυγατρική του ιδίου ομίλου.

Παράλληλα, για εμφάνιση μειωμένης κερδοφορίας και έλλειψη ρευστότητας, χρησιμοποιούνται ακόμη οι εξής τρόποι:

- Η δανειοδότηση, που προσφέρει η μητρική στη θυγατρική, με αυξημένο έως και τρεις φορές πάνω το επιτόκιο.

- Το κόστος των υπηρεσιών (μηχανογραφικό, logistics) που προσφέρει η μητρική στη θυγατρική.

- Τα Royalties, δηλαδή το δικαίωμα χρήσης του σήματος της μητρικής από την ελληνική θυγατρική και το πόσο το χρεώνει τόσο στην ελληνική εταιρεία όσο και στις αντίστοιχες θυγατρικές της, σε άλλες αγορές.

- Η αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από τη μητρική, μέσω κεντρικών συμφωνιών και σε ποια τιμή αυτά αγοράζονται, (δηλαδή το κατά πόσον αυτή η τιμή είναι ανταγωνιστική).

- Οι κεντρικές συμφωνίες μεταξύ μητρικής και προμηθευτών και το ότι οι εκπτώσεις- παροχές δεν εισπράττονται από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν στην αγορά τα συγκεκριμένα προϊόντα.