Μίχαλος: Το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον διώχνει τους επενδυτές

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 11:51
Μίχαλος: Το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον διώχνει τους επενδυτές

Για να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια και επενδύσεις, δεν χρειάζονται μόνο χρηματοδοτικά κίνητρα. Χρειάζεται ένας συνδυασμός τεχνοκρατικών και πολιτικών ικανοτήτων, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος υποστήριξε ότι το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον διώχνει τους επενδυτές.

 

«Η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, είναι ίσως ο σοβαρότερος, αλλά όχι ο μόνος λόγος για τη χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα - και στην Ευρώπη. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που αποθαρρύνουν τους επενδυτές», τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου με θέμα τα χρηματοδοτικά μέσα στην ελληνική αγορά.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, η καθυστέρηση των αναγκαίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και ένα εχθρικό ρυθμιστικό και φορολογικό περιβάλλον κρατούν καθηλωμένη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

«Πώς είναι δυνατόν να πεισθεί ένας επιχειρηματίας ή επενδυτής να αναλάβει πρωτοβουλίες στην Ελλάδα -έστω και με επιδότηση  όταν καλείται να πληρώσει 29% φόρο επιχειρήσεων, 15% φόρο μερισμάτων, 5%-10% εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεων, υψηλούς φόρους στην ενέργεια και στην τηλεφωνία. Για ποιο λόγο θα αποφασίσει κανείς σήμερα να επενδύσει στην Ελλάδα και όχι σε μια γειτονική χώρα, όπου η συνολική επιβάρυνση δεν ξεπερνά το 27%;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το ερώτημα, λοιπόν, που αφορά και τους εταίρους μας -μια που η δημοσιονομική πολιτική της χώρας ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους δανειστές της- είναι το εξής: πώς είναι δυνατόν, την ώρα που η Ευρώπη διαθέτει πόρους και αναζητά τους κατάλληλους μηχανισμούς για να στηρίξει τις επενδύσεις, να γίνονται αποδεκτά φορολογικά μέτρα που τρέπουν σε φυγή τους επενδυτές; Κι αυτό ενώ καθυστερούν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»;

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο «για να κινητοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια και επενδύσεις, δεν χρειάζονται μόνο χρηματοδοτικά κίνητρα. Χρειάζεται ένας συνδυασμός τεχνοκρατικών και πολιτικών ικανοτήτων. Χρειάζονται αποτελεσματικοί μηχανισμοί παρακολούθησης και αξιολόγησης. Χρειάζεται ξεκάθαρη στρατηγική και απόλυτη διαφάνεια. Κυρίως, όμως, χρειάζεται μια συνεκτική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Μια πολιτική που δεν θα ακυρώνει τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες, αλλά αντίθετα θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους».