Στέλιος Χατζηιωάννου: Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η διέξοδος από την κρίση

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 15:58
Στέλιος Χατζηιωάννου: Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η διέξοδος από την κρίση

Η στήριξη νέων επιχειρηματιών με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση, δήλωσε μιλώντας στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, o sir Στέλιος Χατζηιωάννου, ενώ είπε ότι βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα στον κλάδο των ακινήτων.

 «Ο τρόπος για να αλλάξει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας από ανθρώπους που δημιουργούν καινούριες επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις συνήθως δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και σίγουρα η λύση δεν είναι να προσληφθούν όλοι στο δημόσιο. Οι 89 επιχειρήσεις που κέρδισαν φέτος το βραβείο θα δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας, αυτό είναι ένα παράδειγμα», δήλωσε ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation. 

Κάνει λόγο για μια βάρβαρη φτωχοποίηση της χώρας, η οποία μπορεί να συμβεί σε περίπτωση πολέμου.

Ακολουθεί η συνέντευξη του sir Στέλιου Χατζηιωάννου: 

Ερ.: Κύριε Χατζηιωάννου, 10ος χρόνος απονομής των βραβείων. Ποια η πορεία του θεσμού από εδώ και στο εξής της απονομής των βραβείων «Stelios Awards»;

Απ.: Θα συνεχίσουμε τα βραβεία, του χρόνου θα δημιουργήσουμε περισσότερες υποκατηγορίες που θα απευθύνονται σε άλλες ηλικίες, κάποια start -ups και έχουμε και υποτροφίες που δίνονται σε σπουδαστές στα εκπαιδευτήρια Δούκα και σε παιδιά από την Ελλάδα για φοίτηση σε πανεπιστήμια του Λονδίνου.

Ερ.: Πώς βλέπετε την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας; Σε ποιους τομείς διαφαίνονται ευκαιρίες;

Απ.: Βλέπω ευκαιρίες σε ακίνητα στην Ελλάδα. Αν μπορείς να κάνεις μια επένδυση σε ένα ακίνητο τώρα και το βρεις σε σημαντική έκπτωση, σε σχέση με το 2008 που ήταν στο peak οι τιμές και αν έχεις τη δυνατότητα να αφήσεις τα χρήματά σου, δηλαδή να μην εκμεταλλευτείς οικονομικά άμεσα το ακίνητο και να περιμένεις όταν θα ανέβουν οι τιμές, είναι μια καλή επένδυση.

Ερ.: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιτυχία ενός νέου επιχειρηματία; Τι θα τον συμβουλεύατε;

Απ.: Το μάρκετινγκ παίζει μεγάλο ρόλο πια. Ο τρόπος που πλασάρεις το προϊόν σου.

Ερ.: Ποια τα δικά σας επιχειρηματικά σχέδια; Σκέφτεστε επενδύσεις στη χώρα μας;

Απ.: Στον τομέα των ακινήτων βλέπω ευκαιρίες στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό βρίσκουμε συνεργάτες που τρέχουν μια καινούρια ιδέα, την επιχείρηση και εμείς τους δίνουμε την επωνυμία, το όνομα, το μάρκετινγκ, τη φήμη. Η δουλειά μου είναι να κάνω licence την επωνυμία μου.

Ερ.: Πώς εκτιμάτε ότι θα βγούμε από την κρίση;

Απ.: Σε περίπτωση ειρήνης το να πάρεις από έναν πληθυσμό έντεκα εκατομμυρίων ανθρώπων το 40% του τι κατέχουν οικονομικά, νομίζω ότι δεν έχει ξανασυμβεί. Εδώ έχεις μια βάρβαρη περίπτωση, μια βάρβαρη φτωχοποίηση της χώρας. Μπορεί στο πόλεμο να έχει συμβεί κάτι ανάλογο.

Η οικονομία είναι κύκλος, κάτι που σημαίνει ότι θα ανέβει κάποια στιγμή όταν θα ανέβουν και οι οικονομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο τρόπος για να αλλάξει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας από ανθρώπους που δημιουργούν καινούριες επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις συνήθως δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και σίγουρα η λύση δεν είναι να προσληφθούν όλοι στο δημόσιο. Οι 89 επιχειρήσεις που κέρδισαν φέτος το βραβείο θα δημιουργήσουν κάποιες θέσεις εργασίας, αυτό είναι ένα παράδειγμα.

Ερ.: Ο τομέας της ναυτιλίας, της κρουαζιέρας και του τουρισμού εξακολουθούν να είναι ελπιδοφόροι τομείς της οικονομίας;

Απ.: Η ναυτιλία ανεβοκατεβαίνει, η κρουαζιέρα είναι πολύ δύσκολη δουλειά, αν δεν είσαι με τους μεγάλους κολοσσούς της Αμερικής δύσκολα να έχεις κερδοφορία ως επιχειρηματίας. Έχω επενδύσεις σε ξενοδοχεία easyhotels μέσω franchising στο εξωτερικό. Θα με ενδιέφερε μέσω franchising να έχω easyhotel και στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει να κάνω μια επένδυση σε ένα ακριβό ξενοδοχείο, γιατί ξέρω ότι τα οικονομικά των φθηνών ξενοδοχείων είναι καλύτερα. Προτιμώ όμως να πάρω μόνο το ακίνητο.

Ερ.: Πώς βλέπετε τα πράγματα στην Αγγλία, μετά την επικράτηση του Brexit;

Απ.: Πιστεύω ότι θα γίνει κάποιος συμβιβασμός τελικά, ή τουλάχιστον αυτό ελπίζω. Η λίρα πάντως είναι πιο φθηνή τώρα, το ταξίδι στο Λονδίνο είναι πιο φθηνό για τον τουρίστα.

Ερ.: Είστε πολίτης του κόσμου, αλλά και μόνιμος κάτοικος στο Μονακό. Πώς βλέπετε την εκλογή Μακρόν στη Γαλλία;

Απ.: Πιο ασφαλής επιλογή από τις άλλες, είναι σίγουρα ευρωπαϊστής, κάτι που είναι καλό για το σύνολο της Ευρώπης.

Ερ.: Αν ήσασταν πρωθυπουργός τι θα κάνατε; Σκέφτεστε να ασχοληθείτε κάποια μέρα με την πολιτική;

Απ.: Δεν θα γίνω ποτέ πρωθυπουργός. Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική.

Σε ό,τι αφορά στην έλευση των «easyfood store» στην Ελλάδα -κάτι αντίστοιχο λειτουργεί ήδη στο Λονδίνο- ο κ. Χατζηιωάννου ανέφερε ότι «σαν σκέψη δεν το έχουμε εγκαταλείψει. Αν κάνουμε κάτι στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, θα πρέπει να βρούμε ένα μέρος στο κέντρο της Αθήνας, από όπου θα πουλάμε ελληνικά προϊόντα σε τιμή του επιπέδου των 0.50 ευρώ, τιμή την οποία -όπως είπε- θεωρεί price point για την ελληνική αγορά.»

ΠΗΓΗ: ert.gr