Παναγιωτάκης: Θα μπει τέλος στο όργιο απάτης με το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Ενέργεια - Περιβάλλον Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017 15:08
Παναγιωτάκης: Θα μπει τέλος στο όργιο απάτης με το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με απίστευτα υψηλές καταναλώσεις και μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προανήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

Πρόκειται για τις περιπτώσεις εύπορων καταναλωτών που εντάχθηκαν στο ΚΟΤ με αποτέλεσμα να χρεώνουν την ΔΕΗ για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τις προθέσεις της Διοίκησης της Επιχείρησης, το ηλεκτρικό ρεύμα θα κόβεται σε όσους οφείλουν πάνω από 10.000 ευρώ.

Ενδεικτικά, ο κ. Παναγιωτάκης, ανέφερε ότι έρευνα της ΔΕΗ κατέδειξε όργιο απάτης σε βάρος της επιχείρησης, όπως την περίπτωση καταναλωτή ΚΟΤ με βίλα 1.000 τ.μ. στην Κηφισιά που χρωστάει 28.000 και καταναλώνει 8.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο αλλά και πρώην εφοπλιστή στην Καστέλα που διατηρεί μονοκατοικία εκτάσεως 760 τ.μ., δηλώνει άνεργος,καταναλώνει 7.500 κιλοβατώρες το τετράμηνο και χρωστάει 32.000 ευρώ.

Την απάτη έφερε στην επιφάνεια η έρευνα που διενήργησε η επιχείρηση και η οποία αποκάλυψε ότι επρόκειτο για βίλες με υψηλές καταναλώσεις και μεγάλες οφειλές.

Προκειμένου δε, να δοθεί ένα τέλος, ο κ. Παναγιωτιάκης επεσήμανε ότι θα επισκεφθεί τον Γενικό Γραμματέα δημοσίων εσόδων, προκειμένου να ζητήσει την επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης του ΚΟΤ αλλά και τον έλεγχο τους από τους φορολογικούς θεσμούς.

«Το θέμα αυτό θα ξεκαθαριστεί», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης για να προσθέσει ότι «οι διακοπές ηλεκτροδότησης, όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, θα ξεκινήσουν από το 2018».

Δεν έρχονται νέα βάρη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μηδαμινή η επιβάρυνση για την κάλυψη του κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για νέες επιβαρύνσεις στο λογαριασμό της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έρχονται νέα βάρη.

Μικρή έως μηδαμινή θα είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών για την κάλυψη του κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας από τη ΔΕΗ, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε, το ποσό που η ίδια η επιχείρηση εκτιμά ότι της οφείλεται από την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών για την περίοδο 2012 - 2016 είναι 700 εκατ. ευρώ. Όμως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά πληροφορίες θεωρεί ότι το ποσό δεν ξεπερνά τα 360 εκατ. ευρώ και επιπλέον:

-Το όποιο ποσό αποφασισθεί από το υπουργείο, θα επιμερισθεί σε βάθος πενταετίας, κάτι που όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, σημαίνει ότι η επιβάρυνση, το πολύ θα είναι 100 εκατομμύρια το χρόνο, ή 12 με 13 ευρώ για τον κάθε καταναλωτή το χρόνο.

-Επιπλέον, στο βαθμό που θα προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών το κονδύλι για την κάλυψη των ΥΚΩ (που καλύπτει κατά κύριο λόγο το υψηλότερο κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά) θα μειώνεται. Οι εργασίες για την πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι σε εξέλιξη και ακολουθεί το 2020 η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης. Έτσι ένα μέρος της αύξησης θα συμψηφίζεται με τη μείωση του κόστους παραγωγής.

-Είναι υπό εξέταση πρόταση για κάλυψη μέρους του λογαριασμού με την επιστροφή από το κράτος στη ΔΕΗ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων (ντήζελ και μαζούτ) που καταναλώνει για την ηλεκτροδότηση των νησιών.

Αναφερόμενος τέλος στη διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά επανέλαβε ότι τα υδροηλεκτρικά έχουν εξαιρεθεί από το «πακέτο» των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα τεθούν προς πώλησης και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον και της ΔΕΗ να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η διαπραγμάτευση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης.