Επιχειρηματική συνάντηση Ελλάδας - Κίνας στο πλαίσιο του Action Plan

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 09:40
Επιχειρηματική συνάντηση Ελλάδας - Κίνας στο πλαίσιο του Action Plan

Επιχειρηματική συνάντηση Ελλάδας - Κίνας πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του τριετούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που συμφωνήθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών τον περασμένο Μάιο και έχει ήδη οδηγήσει στην υπογραφή σημαντικών συμφωνιών. Στόχος η συνεργασία των δύο χωρών σε μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες.

Συγκεκριμένα, σήμερα πραγματοποιείται η δεύτερη συνάντηση της ομάδας εργασίας για την προώθηση του Action Plan Ελλάδας - Κίνας, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC), Jizhe Ning και τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, συντονιστή της Κυβέρνησης στα θέματα Ελλάδας - Κίνας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης για την προώθηση της συνεργασίας των δύο πλευρών στους τομείς προτεραιότητας, οι οποίοι είναι οι μεταφορές, η ενέργεια και οι τηλεπικοινωνίες, η ομάδα εργασίας θα έχει συναντήσεις με κινεζικές και ελληνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, στις συναντήσεις από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν εκπρόσωποι των Ομίλων Κοπελούζου, Μυτιληναίου, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, της Forthnet και του ΤΑΙΠΕΔ, της INTERNATIONAL CONSTRUCTIONAL και τραπεζικά στελέχη. Από την κινεζική πλευρά παρόντες θα είναι εκπρόσωποι των COSCO, Shenhua Group, State Grid, ZTE, NFC, Sichuan Communications Investment Group, China Development Bank και Exim bank of China Paris Branch.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες συνεργασίας του Ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group, ύψους 3 δισ. ευρώ, στον τομέα της ενέργειας και της FORTHNet με την ΖΤΕ με την υποστήριξη των κινεζικών εταιρειών Shanghai Gongbao Business Consulting και KaiXinRong Group για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Εφέτος επίσης ολοκληρώθηκε η είσοδος της State Grid στον ΑΔΜΗΕ.

Σκοπός του Action Plan 2017-2019 είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε βασικά πεδία μεταξύ των δύο χωρών και ο αποτελεσματικός συνδυασμός της Κινεζικής Πρωτοβουλίας One Belt and One Road με την Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας.

 Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας έχουν υπογραφεί διμερείς συμφωνίες με 30 χώρες και η Ελλάδα είναι μία από αυτές, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν εμπορικές συναλλαγές ύψους 3 τρισ. δολαρίων και επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων.