Στην ιταλική ΕΝΙ το 51% της ΔΕΠΑ σε Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία

Ενέργεια - Περιβάλλον Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 10:08
Στην ιταλική ΕΝΙ το 51% της ΔΕΠΑ σε Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία

Αποδεκτή τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους ιδιώτες εταίρους έχει γίνει η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συμμόρφωση προς την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής και τον περιορισμό του ρόλου της ΔΕΠΑ σε αυτή.

Ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει την απόσυρση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και την απόκτηση του 100% της ΕΠΑ Αττικής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 51% της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας θα πωληθεί στην ιταλική ΕΝΙ, που σήμερα διατηρεί το 49% και τον έλεγχο του management, ενώ αντίθετα η ΔΕΠΑ θα εξαγοράσει το 49% της Shell στην ΕΠΑ Αττικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ιδιώτες συμμέτοχοι, σήμερα, της ΔΕΠΑ φέρονται να έχουν συμφωνήσει καταρχήν στη «λύση» αυτή που προκρίνει το ΥΠΕΝ, ενώ παράλληλα και οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν φαίνεται να αντιτίθενται στην πρόταση, γεγονός που συντείνει στο «κλείδωμα» της συμφωνίας και για τη λιανική αγορά φυσικού αερίου την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη.

Αποχωρεί η Shell

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΕΠΑ Αττικής, επιβεβαιώνεται και η επιθυμία της Shell να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά αερίου και, όπως είχε γίνει γνωστό, είχε προσλάβει και ειδικό σύμβουλο για το θέμα.

Στα επόμενα βήματα, εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία, είναι να γίνουν οι σχετικές αποτιμήσεις από διεθνή χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ενώ μένει να προσδιοριστεί και η διαφορά τιμής (value gap) και πώς θα καλυφθεί για τη ΔΕΠΑ και τους ξένους μετόχους.

Στην κατεύθυνση αυτή, έως την Παρασκευή αναμένεται να καταλήξουν οι δύο πλευρές στον οδικό χάρτη για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, με προσωρινή διοίκηση σε επίπεδο προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, λειτουργεί πλέον η ΔΕΠΑ, καθώς αναμένεται η έκτακτη γενική συνέλευση που θα επικυρώσει τις αλλαγές των προσώπων.