Τι προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς για ΔΕΗ-ΔΕΠΑ

Ενέργεια - Περιβάλλον Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 10:11
Τι προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς για ΔΕΗ-ΔΕΠΑ

Τα θέματα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και ο περιορισμός της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, μέσω των ΕΠΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τελευταίας διαπραγμάτευσης σε σχέση με τα ενεργειακά.

Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και του υπουργού ΠΕΝ, Γ. Σταθάκη:

-Με βάση τη δεσμευτική συμφωνία του ΥΠΕΝ και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), σε συμμόρφωση προς την καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, «κλείδωσε» η αποεπένδυση κατά λιγότερο από 40% του αντίστοιχου δυναμικού της επιχείρησης με πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Στο πλαίσιο αυτό θα πωληθούν: οι λιγνιτικές μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, η λιγνιτική μονάδα Μελίτη 1 και η άδεια κατασκευής για δεύτερη μονάδα στον ίδιο σταθμό (Μελίτη 2).

Το σχετικό market test θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, από την DG Comp, η πώληση των μονάδων θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018, με πολλά ενδιάμεσα στάδια, ενώ ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Ιούνιο 2018. Τον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό και όλες τις κινήσεις (πρόσληψη συμβούλου, απόσχιση μονάδων κτλ) θα υλοποιήσει η ΔΕΗ.

Στην τελική συμφωνία υπάρχει ρητή αναφορά σε δίκαιο τίμημα και διασφάλιση των συμφερόντων της ΔΕΗ και των μετόχων της. Η διασφάλιση των θέσεων, των σχέσεων και συνθηκών εργασίας είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θέσεις εργασίας θα είναι διασφαλισμένες για 5-6 έτη, με στόχο έως το 2023, περίοδος κατά την οποία αναμένεται και η λήξη του χρόνου ζωής των μονάδων της Μεγαλόπολης όπου απασχολούνται περίπου 1.100 άτομα.

Στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πιθανή αστοχία του market test ή του διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι οι μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο απελευθερώνονται και η επιχείρηση μπορεί να τις αξιοποιήσει όπως επιθυμεί. Σημαντική στην κατεύθυνση αυτή είναι η οριστική απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν για την παράταση των ωρών λειτουργίας (τόσο στις μονάδες του Αμυνταίου, όσο και σε αυτές της Καρδιάς), η οποία και αναμένεται.

Επιπλέον, μετά την πώληση των μονάδων αναμένεται και αποκλιμάκωση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.

-Ως προς την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, εξασφαλίζεται η μείωση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ μέσω των ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας. Προχωρά το σχέδιο, στο οποίο κατέληξαν οι τρεις εταιρείες, ΔΕΠΑ, Shell και ENI (οι οποίες αποτελούν τους μετόχους του μειοψηφικού πακέτου σήμερα, στις ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας, αντίστοιχα). Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρξει η έγκριση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και θα παραμείνει στην ΕΠΑ Αττικής, στην οποία μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή της, πάνω από τα σημερινά επίπεδα του 51%, ενώ θα έχει το management. Η τελική συμφωνία θα πρέπει να έχει ακριβείς αναφορές ως προς τη σύνθεση των εταιρειών, τους μετόχους, τα δικαιώματα στη διοίκηση και σε ζητήματα «βέτο» και εμπιστευτικών πληροφοριών.

Παράλληλα, έκλεισαν και άλλα επιμέρους θέματα για τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί παρεμβάσεις με κάποιο «άνοιγμα» στα χρονοδιαγράμματα, όπως το ζήτημα της μετάβασης στην ενιαία ενεργειακή αγορά με την υιοθέτηση του «μοντέλου-στόχου» (target model) και την εισαγωγή του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Σχετικά με τη χρέωση προμηθευτή, οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ) θα κατανέμεται κατά προτεραιότητα στην απομείωσή του, έως ότου εισαχθούν τα πράσινα πιστοποιητικά, ενώ «έκλεισε» και το θέμα των ανακτήσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) για τη ΔΕΗ.

Επίσης, ο μηχανισμός ευελιξίας είναι έτοιμος, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εγκριθεί ως προσωρινός, μεταβατικός μηχανισμός. Υπάρχει σκέψη και για τον μόνιμο μηχανισμό ισχύος, που θα ισχύσει στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα με πρόβλεψη για επιλεξιμότητα και των λιγνιτικών μονάδων.

-Σήμερα το βράδυ ο υπουργός αναμένεται να μιλήσει στην ΕΡΤ για τα θέματα της συμφωνίας στα ενεργειακά, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου θα βρεθεί στη Μεγαλόπολη προκειμένου να υπάρξει ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και των εργαζομένων για τη συμφωνία, αλλά και να παρουσιαστούν αντισταθμιστικά μέτρα για τη στήριξη της περιοχής. Έως τότε βέβαια αναμένεται να οργανωθούν διαφόρων μορφών κινήσεις και κινητοποιήσεις.

 

Το sportandbusiness.gr αναβαθμίζεται και γίνεται…BigBusiness.gr. Μία ιστοσελίδα που βλέπει με ξεχωριστή ματιά όλες τις οικονομικές ειδήσεις της εγχώριας και διεθνούς επικαιρότητας, ενώ συνεχίζει την παράδοση του «S&B» ως η κορυφαία πηγή ενημέρωσης για την παγκόσμια αθλητική βιομηχανία.