Μπαίνουν την Τετάρτη οι υπογραφές «εκκίνησης» 18 νέων μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας

Ενέργεια - Περιβάλλον Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 14:44
Μπαίνουν την Τετάρτη οι υπογραφές «εκκίνησης» 18 νέων μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας

Τα τρία τέταρτα του κόστους για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό συνολικά 18 μονάδων ΑΠΕ, αναμένεται να καλύψει η χρηματοδότηση ύψους 85 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Πιο συγκεκριμένα, μεθαύριο, 20/12, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η ΕΤΕπ υπογράφουν στην Αθήνα την σχετική δανειακή σύμβαση για ποσό ύψους 85 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 75% επί της συνολικής δαπάνης για την δημιουργία νέων σταθμών αλλά και για την κατασκευή νέων μονάδων ΑΠΕ, η οποία ανέρχεται σε 113,9 εκατ.

Από τα συνολικά 18 έργα, συνολικής ισχύος 90,48 MW, τα 14 είναι αιολικά πάρκα. Τα πάρκα αυτά βρίσκονται ή ξεκινά η κατασκευή τους στις περιοχές της Χίου (Μελανιός και Ποταμιά), της Καρδίτσας (Αέρας), της Καρπάθου (Άγιος Ιωάννης), της Κεφαλονιάς (Ξερακιάς), της Λέσβου (Σιγρί), της Λήμνου (Βίγλα), της Κρήτης (Μονή Τοπλού), της Ικαρίας (Περδίκι), της Σάμου (Πυθαγόρειο), των Ψαρών (Προφήτης Ηλίας), της Μυκόνου (Τηγάνι) και της Τήνου (Μαμάδος). Για τα 10 εξ αυτών ο σχετικός διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί βρίσκεται σε τελική φάση και ήδη έχει προκύψει προσωρινός ανάδοχος. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ένας ακόμη διαγωνισμός για δύοεπιπλέον πάρκα, ενώ για δύο έργα που απομένουν θα ξεκινήσει σύντομα ανάλογη διαδικασία.

Τα υπόλοιπα τέσσερα έργα αφορούν μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, εκ των οποίων δύο (Σμόκοβο ΙΙ, Μακροχώριο ΙΙ) είναι νέες εγκαταστάσεις, ενώ οι άλλοι δύο είναι υφιστάμενοι σταθμοί (Λούρος, Βέρμιο), στους οποίους θα γίνει πλήρης ανακατασκευή (repowering) και θα αυξηθεί αισθητά η απόδοσή τους.

-Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, για την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την ΕΤΕπ, για δανεισμό του ΑΔΜΗΕ με 65 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα «CycladesInterconnection/Β». Το δάνειο εκταμιεύθηκε τον Δεκέμβριο, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής είναι 20 έτη. Σημειώνεται ότι το έργο αφορά στη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και της Νάξου με την Μύκονο, δηλαδή την β΄ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.