Υπογράφηκε το δάνειο των 85 εκατ. από ΕΤΕπ σε ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για 18 νέες μονάδες

Ενέργεια - Περιβάλλον Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 17:06
Υπογράφηκε το δάνειο των 85 εκατ. από ΕΤΕπ σε ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για 18 νέες μονάδες

Στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει υπάρξει έως σήμερα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνάπτοντας σύμβαση χρηματοδότησης δανείου ύψους 85 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Στις αρχές της εβδομάδας σας είχαμε ενημερώσει πως σήμερα θα έπεφταν οι υπογραφές για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου ενεργειακού έργου σε ελληνικά νησιά. Το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε και ΕΤΕπ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες έδωσαν τα χέρια. Με το δάνειο αυτό θα χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση (repowering) πολυάριθμων αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς και η κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών σταθμών και αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η ΕΤΕπ για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο χρηματοδότη επενδύσεων σε ΑΠΕ παγκοσμίως.

Οι δηλώσεις

Όπως επισήμανε ο J. Taylor, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, “οι νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η στήριξη των επενδύσεων στον τομέα αυτόν αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ΕΤΕπ είναι ευτυχής που επεκτείνει τη μακροχρόνια συνεργασία της με τη ΔΕΗ για την αξιοποίηση της καθαρής ενέργειας σε όλη την Ελλάδα μέσω αυτής της πρώτης σύμπραξης με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ΕΤΕπ, ως η Τράπεζα της ΕΕ, στηρίζει επενδύσεις σχετικές με το κλίμα ανά την υφήλιο και αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα εξετάζεται ήδη από άλλους ως υπόδειγμα για την ανάδειξη του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μικρά νησιά”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ομίλου ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι “το δάνειο αυτό θα ενισχύσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα ελληνικά νησιά. Θα συμβάλει επίσης στη μεταβολή του ενεργειακού μείγματος που παράγεται σε επίπεδο Ομίλου ΔΕΗ και θα καταστήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ελλάδα περισσότερο βιώσιμο και ασφαλέστερο. Ο Όμιλος ΔΕΗ διατηρεί από το 1963 μακροχρόνια αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσα από την οποία έχει χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Η χρηματοδότηση που παρέχει σήμερα η ΕΤΕπ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπό τις τρέχουσες αντίξοες οικονομικές συνθήκες, υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο της ΕΤΕπ όσον αφορά την προώθηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας".

Για είσοδο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε μια νέα εποχή, έκανε λόγο ο Η. Μοναχολιάς διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι είναι “η πρώτη φορά που η εταιρεία υπογράφει δανειακή σύμβαση για τη χρηματοδότηση συνολικά 18 έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το δάνειο που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ευνοϊκούς όρους σε σύγκριση με τα συνήθη επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων, είναι πολύ σημαντικό για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, διότι θα επιτρέψει την πλήρη αποκατάσταση των παλαιών αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και την κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας με την ΕΤΕ και στην επιτυχία της συνεργασίας αυτής”

Παρών ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Χαρίτσης, ο οποίος σημείωσε ότι η υπογραφή της σύμβασης είναι κρίσιμη γιατί αφορά: τις ΑΠΕ και τους στόχους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, τα νησιά μας, την ΔΕΗ με την εμπειρία και την ιστορία της που θα πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση στο νέο ενεργειακό μέλλον, την ΕΤΕπ ως εταίρο.

Οι λεπτομέρειες του πρότζεκτ

Το νέο πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα στηρίξει επενδύσεις σε μικρά αιολικά πάρκα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων στα νησιά Κεφαλονιά, Χίο, Λέσβο, Κρήτη, Μύκονο, Σάμο, Εύβοια, Λήμνο, Κάρπαθο, Ικαρία, Τήνο και Ψαρά, και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Καρδίτσα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αποκατάσταση (repowering) υφιστάμενων αιολικών πάρκων, μερικά από τα οποία λειτουργούν εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, καθώς και την κατασκευή μικρών αιολικών πάρκων σε νέες περιοχές.

Επιπλέον θα στηρίξει την αποκατάσταση δύο παλαιών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός σταθμού στην Άρτα (έργο Λούρου) και ενός στο Βέρμιο, στη Βόρεια Ελλάδα – καθώς και την κατασκευή δύο νέων μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός στο Σμόκοβο και ενός στο Μακροχώρι, στην Κεντρική Ελλάδα.

Συνολικά από τα 18 έργα: τα 4 είναι υδροηλεκτρικά, 2 αφορούν ανακατασκευές και τα άλλα δύο θα είναι καινούργια, και τα υπόλοιπα 14 είναι αιολικά εκ των οποίων τα 3 θα είναι καινούργια και τα άλλα 11 ανακατασκευές. Τα αιολικά αναμένεται να είναι έτοιμα έως τον Μάρτιο του 2019 ενώ τα υδροηλεκτρικά θα πάνε λίγο παραπίσω, σημείωσε ο κ. Μοναχολιάς.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η παραγωγή ΑΠΕ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 90 MW και θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη τόσο των εθνικών όσο και των ευρωπαϊκών στόχων όσον αφορά τις ΑΠΕ. Η μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των επιμέρους έργων ΑΠΕ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία.

Oι μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις της ΕΤΕπ

Το νέο 16ετές δάνειο με τετραετή περίοδο χάριτος είναι η πρώτη χρηματοδότηση που χορηγεί στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είναι ο οργανισμός παροχής μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης επενδύσεων ΑΠΕ στον κόσμο. Το δάνειο της ΕΤΕπ αναμένεται να εξασφαλιστεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία δεκαετία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει πάνω από 3 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έχει στηρίξει έργα ΑΠΕ, την ενίσχυση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά. Την ίδια περίοδο έχει στηρίξει επενδύσεις σε χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα ανά την υφήλιο, με χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους άνω των 17 δισ. ευρώ.