Με 70 εκατ. ευρώ θα επιδοτηθούν μικρές επιχειρήσεις για να «κόψουν» ενεργειακές δαπάνες

Επιχειρήσεις - Επενδύσεις Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 10:14
Με 70 εκατ. ευρώ θα επιδοτηθούν μικρές επιχειρήσεις για να «κόψουν» ενεργειακές δαπάνες

Την υλοποίηση προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας που απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να περιστείλουν τις ενεργειακές τους δαπάνες επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του προγράμματος με στόχο την έναρξή του την άνοιξη του 2018. Αρχικά η σχετική δράση θα έχει προϋπολογισμού κοντά στα 70 εκατ. ευρώ, όμως προβλέπεται πως αν υπάρξει συμμετοχή τέτοια που να απορροφήσει το διαθέσιμο ποσό θα υπάρχει δυνατότητα ακόμη και τριπλασιασμού του. Το πρόγραμμα, όπως άλλωστε και το αντίστοιχο για ιδιωτικές κατοικίες (Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον), θα προβλέπει την επιδότηση συγκεκριμένων δράσεων αναβάθμισης προκειμένου να επιτυγχάνεται η μείωση του ενεργειακού κόστους.

Η διαφορά έναντι αντίστοιχων προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης ενέργειας είναι ότι οι σχετικές δράσεις δεν θα αφορούν μόνο εγκατάσταση πιο αποδοτικών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης ή εργασίες θερμικής ενίσχυσης του κελύφους του κτιρίου, αλλά θα προβλέπονται και παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν την ίδια την παραγωγική διαδικασία μιας επιχείρησης Στην κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού μιας επιχείρησης, η αλλαγή του καυσίμου που χρησιμοποιείται, όπως για παράδειγμα η «αλλαγή» σε φυσικό αέριο κ.λπ.

Με το εν λόγω πρόγραμμα ουσιαστικά συμπληρώνεται το «πακέτο» των παρεμβάσεων ενεργειακής εξοικονόμησης, καθώς υπάρχει το «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον», καθώς και ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.

Αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος για τα δημόσια κτίρια, πρέπει να προηγηθούν η ένταξή τους στο νέο ΚΕΝΑΚ, καθώς και ο ορισμός και οι λεπτομέρειες σχετικά με τα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (nZEB), δεδομένου ότι από το 2019 τα νέα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να εντάσσονται στην κατηγορία αυτή, ενώ αναμένεται σύντομα και το γνωστό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ».

Διαβάστε επίσης: Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ» - Τα βήματα της αίτησης